Fabulosa aposta del Consell de Mallorca per l’esport illenc










   L’equip de govern del Consell, encapçalat per la consellera Josefina Ramis, el director insular d’esports Paco Vasco i  la secretària general, Elisa Martína, han fet una aposta esportiva molt valenta marcant la pauta a favor de l’esport illenc. Així han  contractat a cinc llicenciats d’educació física, repartint-los per les vuit comarques en què s’ha dividit Mallorca.
   El Consell, com a ajuntament dels ajuntaments, ha donat exemple apostant per tècnics qualificats. Els ajuntaments haurien de prendre nota, tot i la crisi, i fer un esforç contractant almenys a un especialista en educació esportiva. En Biel Gili Nadal, juntament altres quatre va ser elegit tècnic d’esports del Consell de Mallorca. Biel Gili, amablement, ens va respondre a una amigable conversa sobre el seva nova tasca.

En què consisteix la feina?
  El treball consisteix a coordinar i executar un programa que es diu jocs esportius escolars, aquest programa ofereix qualsevol tipus d’activitat esportiva no federada per a tots els nens en edat escolar obligatòria o sigui de 3 a 16 anys.
Un cop repartits els llicenciats per les diferents comarques de Mallorca, hem estat els encarregats de contactar amb els seus ajuntaments, clubs, associacions, etc. no federats, perquè tots junts, ens impliquem en el programa.

De quina comarca n’ets el responsable?
   A mi m’han correspost dos, la de Llevant, (Manacor, Capdepera, Artà, Sant Llorenç, Son Servera,) i la Nord (La Pobla, Alcúdia, Pollença, Santa Margarida, Muro, Llubí, Campanet i Muro).

Hi ha competicions?
 Estic al servei del que em demana la gent. A la comarca de Llevant, tenim a 25 equips de futbol no federats de nins de 4 a 5 anys.
Manacor, per exemple, em diu nosaltres tenim 15 equips de futbol, quedam d’acord, fent dues lligues cada quinze dies. Un altre poble em diu, nosaltres només volem jugar una vegada cada mes, idò només juguem una vegada cada mes. Ens adaptem al que vol i pot la gent. Competicions sempre recreatives, participatives, lúdiques i socials amb normes que nosaltres mateixos cream, (no tenim regles de joc), per exemple: avui el porter pot agafar la pilota amb la mà per on vulgui, avui ha vingut molta gent en comptes de quatre som cinc o sis en cada equip, etc...

On tens el teu centre de treball?
  La referència és el Consell de Mallorca que es troba a Palma. A l'institut d’assumptes Socials de Manacor tinc un petit despatx en el qual estic unes hores d’atenció al públic.



Aquest programa, quant costa al nin?
   El programa és totalment gratuït, l’únic que s’ha de pagar és una assegurança que costa uns cinc euros. Tota la resta es troba subvencionat pel Consell: àrbitre, autobusos, berenar, aigua, etc.

Com programeu el treball?
   Tenim una programació anual que es va actualitzant cada quinze dies. Ara, entre d’altres, tenim programat una diada esportiva a la platja, una altra a la plaça d’un poble. Hem arribat fer coses molt importants  entre d’elles, a Porto Cristo, una diada de voleibol. Vam posar sis camps en els quals van participar vint equips. En el cas del vòlei és molt difícil el veure-ho.

Pot participar un esportista federat?
   Si, però no en l'esport federat que practiqui.

Quina és l'activitat que té més acceptació?
   Cada comarca és totalment diferent. A la comarca de Llevant té més força el futbol, en canvi a la Nord és el bàsquet.

Si d'una modalitat esportiva no tens equips suficients, per exemple el ciclisme...
   Em poso en contacte amb altres comarques, des Pla, des Migjorn, etc. Agrupem a diversos equips per poder realitzar la diada.

Tots els ajuntaments que controles han col•laborat?
   A tots hem trobat una predisposició total i absoluta, manco el de Llubí.
   A la comarca de Llevant, col•laboren, en especial Capdepera i Son Servera, amb les seves instal•lacions.

La teva experiència com a Director General d'Esports del Govern Balear, què tal et va resultar?
   Va ser una experiència molt dura. Me va permetre fer accions que com a tècnic esportiu m'hagués agradat me les haguessin fet a mi. Vam marcar pautes molt importants, els equips d’élite que no apostaven per la base no tenien ajuda.

El fet d’haver estat director general, t’ajuda en el teu nou treball?
   Me vaig presentar al concurs que va convocar el Consell, al costat d’uns quaranta més. Vaig quedar entre els cinc primers. Es van valorar els meus mèrits i em van contractar.

El teu futur on és troba?
 Sóc un professional de l'esport. Tinc un punt de partida que és l’ajuntament de Capdepera. Des d’aquí, si em presenten algun projecte interessant que m’interessi, cal pensar que és la meva professió ...

Què va passar amb el camp de futbol 7 de Capdepera?
  La FFIB, con el 1,5% de les travesses, va oferir uns 80.000 euros, però d’unes obres que poden valer 400.000 euros. Així faltaven 320.000 euros. També ho varen oferir a altres ajuntaments, el primer que tanca s’ho duu. Estant de director general, l’ajuntament em va demanar si podia fer alguna cosa per aconseguir la resta. Vaig començar a fer gestions, però el dia 5 de febrer al aixecar-me  al matí em vaig veure cessat.

Nota
  Coneixem Biel des que acabà la carrera d'INEF. Va demostrar la seva vàlua. A Capdepera, a l’Escolar,  va estar al davant de la reestructuració esportiva del club. A través de l’escola municipal d’esports de l’ajuntament, va ser el pare esportiu tant de Sandra Yaw com de Claudia Troppa i altres. En el seu càrrec de director general d’esports del Govern Balear, va donar exemple apostant per l'esport base formatiu de les illes Balears. Treballador incansable, persona honrada i fidel als seus principis esportius.
   Li desitgem molta sort en la seva nova feina. Ens consta que l’han assignat les dues comarques més difícils, creiem fermament en ell i segur que sortirà amb bon peu d’aquesta nova tasca.


BETO