1928-1936
Els primers que pegaren puntades de peu a una pilota

    
Any 1935. Partit disputat pels equips de Capdepera i Cala Rajada, en terrenys de can Cutrí. Per Capdepara jugaren: Mercant (pintor), Tomeu “Puig”, Manuel “Murta”, “es Menorquí”, Jaume “Font”, Joan “Caracu”, Miquel “Cofeta”, Esteve “Enrique”, Jeroni “de l'Orient”, etc.

*******

En els inicis del futbol a ca nostra, entre molts altres, hi havia en Jeroni “Maleter” i en Tomeu Massanet “Coix”, fills, néts i besnéts dels quals continuen pegant coces a una pilota (quatre generacions) amb equips de l'Escolar. També hi havia en Miquel “Papa” (el seu fill Tomeu va ser entrenador de l'Escolar juvenil), en Miquel “Cofeta” (sense fills), en Jaume Mercant (pintor; sense fills), i en Miquel “Talaia” (que va ser mestre i director de l'escola pública de Capdepera, el qual té un fill que viu a Barcelona). Aquests, al costat d'altres al·lots de Capdepera i Cala Rajada foren els primers que cap a l'any 1928 començaren a jugar a futbol amb una pilota que va dur de Palma en Toni “Solleric”, sogre d'Agustín Muñoz, (exjugador i exentrenador de distints equips de l'Escolar, i director de la Banda de Cornetes i tambors). Aquests inicis trobaren, com a lloc predilecte per jugar, darrere les actuals oficines de la Policia Local de Capdepera, entre altres solars.

Els joves de Capdepera solien jugar en el Camp Roig (carretera de Capdepera a Artà), i quan estava sembrat es jugava a un altre solar, sortint de Capdepera cap sa Mesquida. Les porteries d'aquests camps sovint eren dues pedres, o com a molt dos pals amb una corda lligada a dalt. Les dutxes eren el safareig que es trobava més a prop.

Els de Cala Rajada, fins a l'any 1935, jugaven a futbol en uns terrenys sense edificar i sense pins, al costat del nucli de la població, denominat Ses Roges, on ara tenim la Plaça dels Pins, l'edifici “San José”, el bar “Chocolate”, la discoteca “Bolero”, l'hotel “Baviera” i d'altres. Però en Jeroni “de ses Roges”, l'amo d'aquestes terres, hi va sembrar pins perquè no volia que els al·lots perdessin el temps per la seva finca, corrent darrere d'una pilota. També jugaren a can Cutrí (a la carretera de l'Agulla, en es Campet (avui hotel “Capricho”) i a can Pleta (actualment, pistes de tennis de l'hotel “S'illot”).


Una de les primeres fotografies del futbol local. Drets: Colau “Climent”, Pedro “Palmesano”, Pere “Murta”, Toni “Tonet”, Joan Sancho, Rogelio Fuster. Acotats: Jaume “Pere Andreu”, Perico Llabata, Miquel “Garrit”, Nadal “de sa Carbonera”, Miquel Blancos

El primer partit que es recorda abans de 1933 es va disputar l'any 1928, a can Cutrí. Els gabellins van jugar contra uns treballadors murcians que feien feina en la construcció de la carretera de Capdepera a Son Servera, i ho van fer amb una pilota de pedaç, amb esponges al seu interior i lligada per defora amb fil de porc. El resultat va ser de 5-2 a favor de Capdepera. Es conta que que en aquest partit hi havia més de cinquanta persones mirant com pegaven coces a una pilota, meravellades que es fes córrer només amb els peus.

A les vetleries, on es feia llata, cantant i parlant, com és natural no hi podia faltar el tema d'aquell esport que els joves del poble començaven a practicar. Uns trobaven fabulós que els al·lots manejassin una pilota amb els peus, i uns altres trobaven vergonyós que tots hi correguessin darrere.

Es van continuar jugant partits, tots amistosos, un dels quals es va disputar amb una pilota reglamentària, duita de Palma pel camió que transportava el peix de Cala Rajada. L'endemà va torna a Palma, ben acompanyat de peix.


Miquel Bestard 

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Telèfon 696701715