Les components del grup són de diferents pobles de Mallorca i feren una gran actuació



 

 Diumenge, 10 de Setembre de 2023 a les 19h el grup Pitxorines va fer un concert al Castell de Capdepera de cançons populars de Mallorca. El públic assistent va gaudir d’allò més amb les cançons que sonaren i amb la tremenda simpatia de les intèrprets.
 

En principi, varen cridar l’atenció els diferents atuells de vestir que portaven les artistes, típics dels vestits de pagesa mallorquina. Varen sonar cançons típiques de Mallorca com puguin ser Na Catalina de plaça, En Pep Gonella, Jo i un pastor o L’amo de son Carabassa, amb variacions pròpies molt ben elaborades, que varen entusiasmar el públic assistent.
 

Seguidament, totes les músiques demostraren ser unes grans intèrprets. El grup està format per l’artanenca Maria Antònia Gili (trompeta i flugel), Aina Tramullas (veu), Maria Adrover (xeremies), Rosa Garcias (flauta travessera i veu), Carmela Cristos (violoncel), la gabellina Sílvia Rechac, Marsé Jara (contrabaix i veu), Sinead Cormican (violí) i Bel Miquel (percussió). També hi hagué un grup de balladors que ballaren davant de les joves intèrprets, en rotllana, un ball de bot fantàstic. A més va sonar un bolero que la intèrpret Maria va dir que l’autèntica partitura no era el bolero de Santa Maria, sinó el Vals del porquer. Tot el públic animava amb mamballetes el recital que era ple a vessar. El nombrós públic va ocupar totes les cadires, algunes s’haurien de revisar, perquè estaven rompudes. La música animosa omplí un horabaixa brillant, on la posta de sol acompanyava el violí, el contrabaix, la xeremia, els teclats (magníficament interpretat per la gabellina Maria Reixach) i la bateria, etc. , hi havia intèrprets de Manacor, Llucmajor, Campos, Artà, Capdepera…Va ser molt curiós i divertit l’ús d’un pollastre de goma i el seu so per a una cançó, fet que va fer riure el public, així com l’ús del llenguatge graciós per a «pitxoritzar-ho» tot. Pitxorines és una manera d’anomenar les al·lotes joves de Manacor. Simpàtica també va ser la cançó dedicada a les sogres, que després d’un discurs de la contrabaixista quedà clar que no anava dedicada a les sogres presents al castell.


 

Posteriorment, el concert va passar aviat, car la majoria de cançons eren conegudes pel públic en general. Gran habilitat interpretativa i consciència de poble i cultura és el que demostraren aquestes magnífiques intèrprets que no sé com s’ho fan per poder assajar, perquè totes vénen de diferents punts de Mallorca, però ho fan a Montuïri. D’altra banda, els mitjans de comunicació també s’en feren ressó i l’actuació va anar de meravella. També comunicaren que es pot trobar informació del grup a les xarxes. Les intèrprets agraïren la confiança donada pel regidor de cultura Sergio Viejo i pel suport de Maria Àngela Melis i Pere Cortada.


 

Finalment, el bon ambient va fer que realitzassin un bis amb dues cançons, la darrere va ser Nonino, peça que deixà una certa tristor en l'acabament. Tothom va quedar satisfet de l’actuació i va servir per congregar molta de gent que les anima i les dona suport. També es posà de manifest que la música tradicional mallorquina és més viva que mai i que com bé recordà la xeremiera Maria Adrover val més estudiar les nostres pròpies partitures històriques que no pas les foranes. Tot plegat va ser un gran concert i s’espera que no sigui el darrer en un espai tan ideal com és el castell de Capdepera. Enhorabona a les Pitxorines, «antes muertas que sencillas!»
 

Joan Cabalgante i Guasp