Organitzat per l’equip d’Educació Ambiental del Parc Natural de la Península de Llevant, hem fet una activitat molt relacionada amb la llata a Capdepera. L’activitat he tingut dos parts ben diferenciades que han omplert el matí del dissabte (1 d’abril).

Amb un grup molt heterogeni, hem començat a la plaça de l'Orient de Capdepera des d’on hem iniciat un recorregut per
Capdepera de la mà Pep Terrassa, que ens ha parlat de la importància de la llata en l’economia del poble. En el seu recorregut ens  ha mostrat llocs relacionats amb l'origen del comerç de la llata i hem visitat els magatzems dels traginers que duien l'obra de palma a Barcelona i altres indrets de Mallorca a vendre-la amb els carros. Tot contextualitzat en l’època històrica en que es produïa. El recorregut i les explicacions d’en Pep han estat molt interessants.

 



En acabar la ruta urbana, aproximadament d’una hora (podria haver durat molt més, de fet a en Pep segur que li van quedar moltes coses en el tinter), hem partit cap a les cases de son Barbassa, per iniciar la ruta del camí de les Costellades fins a cala Torta i cala Mesquida.
 

Aquest camí és el què feien la gent de Capdepera per anar a cercar les palmes del garballó per poder fer l'obra de palma. Des del camí de Can Saletes hem passat per Sa Mesquida de Dalt (agraïm les facilitats del propietaris per poder passar amb el grup) i hem pujat al coll que marca la divisió entre Capdepera i Artà. Allà hem fet la foto de grup amb una excel·lent vista de bona part del terme municipal de Capdepera, amb la plana de Sa Mesquida, el Puig de s’Àguila i  la Talaia de Son Jaumell en un primer terme.
 







Després d’una suau baixada vam arribar a la part més dolça del camí vorejant el torrent de Cala Torta fins la part posterior de la platja, on giràrem pel camí del bosc cap Cala Mesquida.



No arribàrem a la platja, com era la primera intenció, per manca de temps però la van poder observar des del camí amb part de les muntanyes d’Artà (Talaia Moreia, Talaia Freda, Es Porrassar...) i l’icònic faralló d’Aubarca.

Xino-xano vam acabar de fer el recorregut pel ample camí que ens dugué a Cala Mesquida on esperava l’autobús que ens tornà a Capdepera.

Alguns participants encara aprofitaren per visitar el Castell de Capdepera i dinar per l’Orient i voltants, arrodonint així un matí molt agradable.

Els grup estava format per 25 participants que s’havien apuntat prèviament al Departament d’Educació Ambiental del Parc de Llevant. Sens dubte, aquesta activitat s’haurà de tornar a repetir.


Paco Galian