Tomeu Català presentà l'acte  amb la lògica emoció dels records: "30 anys del projecte Home, 30 anys que vaig partir de Cala Rajada"


Capdepera acull la mostra "Art per a la vida-2" organitzada per Projecte Home Balears i el Consell de Mallorca

Capdepera és la següent parada del periple expositiu protagonitzat per la mostra itinerant "Art per a la vida-2", organitzada per Projecte Home Balears i el Consell de Mallorca amb l'objectiu de recaptar fons per a l'entitat sense ànim de lucre que treballa en l'àmbit de les addiccions en 15 programes diferents, el darrer dels quals és l'adicció als videojocs en adolescents, segons explicà Tomeu Català.



L'exposició, formada per serigrafies de petit format (21x11cm), signades i numerades en una colecció de 50 exemplars de 62 artistes de l'illa, s'inaugurà la tarda de divendres al Centre Cap Vermell per Rafel Fernàndez, i el president de les tres fundacions que donen suport a Projecte Home Balears, Bartomeu Català. Tots dos han destacat la importància que la iniciativa arribi a major nombre de racons de l'illa.



"Art per a la vida-2" s'emmarca en la celebració dels 30 anys d'existència de Projecte Home Balears i representa la segona part de "Art per a la vida", iniciativa artística desenvolupada ara fa 10 anys i que també recalà a Capdepera (a can Creu d'Inca). En aquesta edició, han participat 62 artistes que desenvolupen la seva activitat a Mallorca, que han ofert creativitat de manera solidària per a l'elaboració de serigrafies a quatre colors i de petit format. Les obres es poden adquirir a la seu de Son Morro de Projecte Home Balears fent un donatiu. Els diners recaptats seran destinats al finançament de les tasques de tractament i prevenció de les drogodependències que porta a terme Projecte Home Balears.


Carlos Jover, al catàleg de l'exposició diu:
"L'art, en si mateix, està fora de tota utilitat. Qui ho practica, ho fa molt a pesar de si mateix, més que res perquè no ho pot evitar. És una obsessió, una addicció, encara que en aquest cas aquesta dependència no és nociva ni per al cos ni per a l'ànima, sinó tot el contrari. A través de l'art l'home arriba a zones de la consciència i de la comprensió de la realitat que estan vedades a la ciència ia la resta de tècniques més o menys pràctiques que es tenen a mà. I qui ho gaudeix, aquell col·leccionista o simplement diletant que té l'obsessió del seu gaudi, tot i no participar més que a posteriori de la màgia de la creació, també adquireix aquest plus que només l'art atorga. Però malgrat tot això, l'art, en si mateix, està fora de tota utilitat. No és pràctic, no serveix per a res útil. És com una posta de sol. Per a què serveix una posta sol?
Però el producte de l'art, i la disposició d'alguns artistes i d'alguns promotors culturals generosos i amb gran sentit de la solidaritat, sí que serveix per a molt. I un exemple palmari és aquest que ara tenim la sort i l'honor de ressenyar, la segona edició, després de deu anys des de la primera cita, en la qual es convoca «Art per a la vida», un projecte en el qual més de cinquanta artistes contribueixen amb les seves obres gràfiques a quatre colors per tal de recaptar fons per al Projecte Home Balears. Tota contribució és poca per a un propòsit com aquest. I que l'art, que per definició no serveix per a res, pugui servir avui per ajudar les persones amb problemes de dependència és una cosa que emociona doblement: per la seva pròpia intenció i pel que en si mateix provoca l'obra d'aquests artistes solidaris. Un gran projecte per a una encomiable finalitat."


«Art per a la vida 2» posa a l’abast de tothom una peça d’art, perquè aquells que lluiten per una segona oportunitat la tenguin. És un reconeixement a aquesta lluita diària, a l’esperit de superació dels que cerquen un sortida. És una crida a la vida a través de l’art.

Tenim al davant un projecte que contribueix, a més, a estendre i popularitzar l’obra de grans artistes de casa nostra. Una mostra col·lectiva itinerant, amb peces de petit format, que escamparà creativitat per cada racó de Mallorca al mòdic preu de 30€


Tornam a tenir junts la solidaritat i l’art. Poques vegades hi ha col·leccions com aquestes, a tan bon preu, i amb l’adquisició podeu tenir la sensació de fer una cosa tan ben feta com és, a través de l’art, ajudar la gent a sortir del món de les drogues. No sols és comprar art i ajudar el Projecte Home, és ajudar a tornar a la vida, aquest és l’encant d’«Art per la a vida 2».

Tomeu Català va contar que en començar aquest projecte, digué als artistes que podien pintar el que volguessin però que sobretot reflectisin a la seva obra "vida", perque el projecte home és "aprendre a viure, creixer al llarg de la vida". 



En aquesta edició hi participa GUSTAVO, amb un personatge molt característic seu. Gustavo, que assistí a l'inauguració, expressà la seva satisfacció per ser present a aquesta edició i contribuir a la recaptació de fons. De fet, és una de les serigrafies més venudes.



Molts foren els retrobaments i els que no perderen l'oportunitat de saludar personalment a Tomeu Català. Unes d'elles foren les jugadores d'aquell mític equip de bàsquet. Amb Tomeu departirem una bona estona de la que publicarem una entrevista en breu.



L'exposició estarà oberta fins divendres. Però si, passada la data,  algú vol alguna serigrafia sols s'ha d'adreçar al Projecte Home. No ho dubteu, és un gran regal.