En Guillem Garau és un artanenc, resident a Cala Rajada, que ha escrit un interesant llibre al voltant de la fora vila que ha viscut. El llibre “ A foravila antany” (Artà. Mallorca 1980-2015) es un estudi sobre la Mallorca preturística.que inclou:

-          La família, les finques, els conreus i les feines de Can Capblanc dins el seu context de la Raval de Son Fulles a Artà (Llevant de Mallorca)

-          La vida i costums de fora vila.

-          Les feines , festes i cançons al llarg de l’any.

-          Diccionari de paraules poc conegudes

El treball de Guillem Garau de Capblanc presenta un treball en forma de relat “familiar” (gairebé podríem dir personal), les vivències i les experiències que ell va  viure des de petit a la seva família. Vivències extrapolables a  altres famílies dels pobles de tot Mallorca.

A més trobarem una recopilació de nom d’eines, ormejos, costums, llocs, finques... Tambè recull els costums, les formes de viure i tasques que se duien a terme durant l’any en el camp, a la part forana de Mallorca, concretament a Artà.

En Guillem Garau i Amorós va néixer l'any 1951 a Artà, on estudià el batxillerat, S’inicià a l’escriptura en català de la mà del pare Muntaner. Alternà els estudis a l’escola amb les feines pròpies del cam, ajudant a la família a Can Capblanc tot el temps que podia.

Als quinze anys començà a treballar a un hotel de temporada a Cala Rajada, però seguí fent feina a fora vila, alhora que completava la seva formació en idiomes i comptabilitat.

A les nits d’hivern llegia rondalles a les cases de fora vila (Son Ametller, Son Fulla i Can Capblanc) on es reunien les famílies per a fer llata i cordeta, mentre se escalfaven a la llar i passaven estones agradables.

Prest començà a recollir dades de fora vila, entrevistant a pastors, amos de possessió, persones majors i, especialment a son pare i  a la seva mare. Volia posar per escrit els costums i els medis de via que ja podem donar per perdut.