10 anys després, Manuel Coronado torna a exposar a Mallorca.



El presentà Gustavo, qui l'ha portat fins aquí.






Dimecres 2 de juliol, es va inaugurar al Centre Cap Vermell de Cala Rajada l'exposició TRAS MIS PROPIOS PASOS, de Manuel Coronado. Una exposició retrospectiva que ofereix un itinerari sobre la seva vida i a través d'obres de totes les èpoques d'aquest artista.

Feia més de deu anys de Coronado no exposava a Mallorca, una illa molt estimada per ell. La presentació de l'acte va anar a càrrec de la regidora Carmen Corraliza i del pintor Gustavo, gran amic seu.

Corraliza destacà la importància d'aquesta gran exposició per al Centre Cap Vermell, que, a l'estil dels grans centres culturals de l'illa, també té una gran exposició tot l'estiu (Fundació Miró, Es Baluart, Can Prunera, La Llotja, El Palau Solleric o la Fundació March). Agraí a l'artista i a Gustavo la implicació en la programació artística del municipi.

La pintura de Coronado es caracteritza per la llibertat que expressa en les seva obra, aquesta llibertat que ha anat creat dia a dia. Per pintar, no segueix les modes, ja que per a ell la pintura és una vocació, un acte de creativitat permanent.



Coronado va dir que "la seva obra vol ser un pintura sense fronteres, feta amb el cor, de qui pretén ser sobretot persona". Coronado explica per què no posa títols a les seves obres: pensa que hem de ser nosaltres mateixos que, amb la nostra imaginació, pensem el que veiem.

Coronado és un virtuós de la pintura contemporània mallorquina, que ha destacat en tots els estils que ha desenvolupat. La seva última etapa: època de llums, la més present en aquesta exposició, és un cant a la bellesa.

Molts d'escriptors i poetes s'han referit a la seva pintura. Camilo José Cela destaca l'essència poètica de les seves obres: "... en les seves teles, la poesia canta en silenci i es despulla, descarada i gloriosa, davant el nostre mirar estupefacte i també agraït. (Potser, tancant els ulls davant un quadre de Coronado, podria escoltar la seva melodia, sentir la seva cadència) ".

L'exposició es mantindrà oberta durant tot l'estiu a la sala d'exposicions del Centre Cap Vermell a Cala Rajada, on dia 17 de setembre se celebrarà la NIT DE L'ART, amb diversos actes al voltant d'aquesta exposició. Es faran visites guiades tots els dijous, matí i horabaixa. Són gratuïtes però cal inscripció prèvia.

Les biografies de Gustavo i Coronado són paral·leles, amb moltes coincidències: nascuts a Múrcia, infants de la postguerra, vénen a Mallorca de petits. Formació acadèmica. Voluntat per ser artistes. Viatgen i treballen a Europa, on destaquen i triomfen. Un estil molt propi i inconfusible. Tornen a Mallorca on tenen un gran reconeixement. Potser d'aquí ve la seva gran amistat.

Manuel Coronado va néixer a Águilas el 1942. A l'edat de set anys vengué amb la seva família a Mallorca. Les seves inquietuds artístiques van ser instruïdes a pel pintor mallorquí Mestre Matas i per mitjà de l'ensenyament de l'Escola d'Arts i Oficis de Palma, que van ser els pilars fonamentals de la seva formació acadèmica. Al llarg de la vida ha anat vivint en diferents llocs del món, com Suècia, França, Canadà i Espanya. Durant les seves estades per les diferents parts del món, Coronado ha conegut molts d'artistes, entre els quals Roberto García York, Roca-Fuster i Celedonio Perellón, amb els quals l'uneix una gran amistat.



És la seva època a Mallorca, Coronado intenta introduir l'avantguarda, convidant diferents pintors internacionals i mallorquins. Amb aquesta atmosfera es trasllada a Alaró, on compra la seva casa-estudi. El fan fill predilecte del poble i durant anys hi ha un interessant moviment artístic a tota l'illa. En els anys 80 va ser una època trista per Coronado, ja que va perdre molts d'amics i es tanca a la casa d'Águilas i a la casa de Consell. El van nomenar fill adoptiu a Consell, la qual cosa va ser una injecció d'ànim per a l'artista, cosa que li va permetre començar un nou període artístic, amb renovada il·lusió.

Per a més informació

www.manuelcoronado.com