‘Caragol’ i ‘Blai’ omplen de dimonis i dimonions el Centre Melis



Tomeu Caragol i Jaume Blai han presentat avui horabaixa l’exposició “Dimonis i Dimonions” al Centre Melis Cursach, a Capdepera, en la qual es mostra l’obra de dos artesans que treballen sobre l’iconografia dels dimonis i Sant Antoni

 
“Caragol” es un investigador de la temàtica del dimonis de la que ha realitzat una àmplia tasca d’inventari i recopilació de les diferents tipologies i variants que adquireix aquesta iconografia als diferents pobles de Mallorca, i de la qual ha publicat diferents llibres. Un cop definida i establerta la tipologia, realitza reproduccions de les caretes i també de tot el personatge a petita escala. Així mateix pren part activa a la festa i també és membre fundador de la colla de dimonis de Vilafranca “Boiets de foc”.


“Blai” es un artesà autodidacta amb una llarga trajectòria en la reproducció de les mascares del dimonis mallorquins, investigant i recuperant motllos antics. Ha fet caretes de dimonis per nombrosos municipis: Sant Llorenç, Son Carrió, Sant Joan... incloent també la realització d’algunes de les caretes de Sant Antoni.

 
A l’exposició es presenta una amplia mostra de la tasca d’ambdós artesans i romandrà oberta fins el proper dia 15 de gener, quan les peces exposades sortiran al carrer per a celebrar la festa.

L’acte d’inauguració ha anat a càrrec de la regidora de l’Arxiu, Antònia Caimari, qui ha recordat que l’any passat el Centre Melis va tenir una exposició relacionada amb Sant Antoni per aquestes dates i que la idea és que cada any se’n faci una.

Caragol ha agraït l’assistència dels veïnats i ha demanat si algú sap el per què als mallorquins els hi agraden tant els dimonis.


L’exposició es podrà visitar cada dia de 18 a 20h i els dimecres al matí fins el proper 15 de gener.