Segons els meteoròlegs, avui plourà a tot Balears. O a totes les Balears? O hauríem de dir a tota Balears?

Per referir-nos a la totalitat d’un territori o de la població d'aquest territori, sovint s’utilitza l’adjectiu tot. En general, tot no concorda amb el topònim que acompanya excepte (per descomptat, no hi pot haver una regla que no porti excepcions) quan el topònim és femení i duu article. Per això, tot s’utilitza en masculí singular davant de topònims que no duen article (Aquesta setmana tot Palma estarà plena de turistes que no poden anar a la platja o Tot Menorca està preocupada pel tancament del port) o que en duguin, però el puguin suprimir (A tot Canàries s’han manifestat contra el turisme massiu o A tot Balears hi ha un greu problema amb l’habitatge), mentre que, si duen article i es manté, aleshores tot sol mostrar concordança (A l’estiu, sembla que tota la Gran Bretanya s’hagi mudat a les nostres platges o A l’estiu totes les Balears s’omplen de turistes britànics).

I què feim amb sa Pobla o ses Salines? En el primer cas podem emprar tant tot com tota (Tot/Tota sa Pobla pateix les conseqüències de les inundacions) i en el segon només el masculí singular (D'ençà que esclatà el boom turístic, tot ses Salines es convertí en la peça de caça major dels especuladors). De tota manera, en cas de dubte, sempre es pot recórrer a construccions com tot el poble de, tota la ciutat de o tota la gent de.

Tot no és l’únic adjectiu que crea dubtes davant un topònim: passa el mateix amb mig. Aquest és invariable, davant d'un topònim, excepte si és femení i porta un article. En aquest cas, es fa la concordança i s’elideix l’article o, si no és possible elidir-lo, es fa servir l’expressió la meitat de: La meitat de les Illes es troben en prealerta per sequera, Més de mig Mallorca vol que disminueixi la presència de megacreuers, Les pluges han provocat que més de mitja Serra de Tramuntana quedi incomunicada, Les pluges han provocat que més de la meitat de la Serra quedi incomunicada, Avís taronja per fort vent a la meitat de la Península, Avís taronja per fort vent a mitja península Ibèrica.

Esperam que us hagi quedat tot clar!