Per Miquel Estelrich Bestard


Abans de res començaré aquest relat amb una pregunta bàsica i lògica:
Quin és o fou l'objectiu principal de la I Fira d'Ocupació al Centre Cap Vermell del passat 15 de febrer o el del I Fòrum de Sostenibilitat i Governança ? Mentre rumieu la resposta més bàsica i lògica jo seguiré escrivint.

I és que són assumptes que haurien de preocupar a nivell social, emperò ningú sembla adonar-se'n. I és que, de cada vegada, és més palès que estem perdent fins a la més mínima capacitat per analitzar el sentit lògic de la realitat que ens envolta. Allò que vull opinar aquí és un assumpte realment cridaner i recurrent: i és que les persones som capaces de debatre, opinar, discutir o criticar constructivament sense comprendre realment els mecanismes lògics que menen allò que estem tractant. Fins a tal punt arriba la incapacitat d'entendre aquests mecanismes lògics, que arribam a defensar aferrissadament punts de vista que en realitat van en contra de les nostres posicions i principis.

Un bon exemple de tot això ho tenim ben a prop. Comentaris de polítics que estan al capdavant de l'arranjament d'una cosa tan honrada, important i noble com per exemple trobar feina a un hotel del municipi, és a dir, a la indústria de la qual vivim directe o indirectament, també en són un bon exemple. I no només de polítics, també de persones que se suposa que en saben més que els altres i que, després de tot, resulta que estan al mateix nivell del populisme.

Com he dit a la pregunta inicial xerraré de la I Fira d'Ocupació o del I Fòrum de Sostenibilitat, ambdós celebrats al Centre Cap Vermell. I és que una persona amb dos dits de seny pot pensar que si va anar allà per deixar un currículum, és a dir, les seves dades privades laborals que només interessen a l’hotel i a ningú més, per entrevistar-lo, allò més normal, allò més lògic que espera és que el cridin per contractar-lo. Això és allò que espera qualsevol persona. Pel que es veu, la primera impressió que té la gent és que això no és l'objectiu prioritari d'aquesta fira.

Foto d'arxiu

Allò prioritari, allò que està per damunt de tot és dir que ha estat un èxit, sense especificar realment de quin èxit es tracta. Un èxit d’assistència? De confirmacions per a començar a fer feina? De ments brillants? De currículums deixats? Èxit de què i per a qui?

Fixeu-vos amb les paraules, tal i com deia Cap Vermell a la noticia, de la regidora de Turisme, literalment : "..S'han pogut lliurar currículums i inclús s'han donat algunes contractacions...". Ara només faltaria que no!!! O les de la presidenta de l'associació hotelera: "...Aquest esdeveniment s'ha desenvolupat d'una manera molt exitosa. Sabem que és molt complicat organitzar un esdeveniment sense cap precedent anterior...".  No sé si sabia la presidenta allò de la "Feria del Empleo" que va convocant, a mitjans de març, Viva Hotels, des de fa quatre o cinc anys al Centre Cap Vermell. (També amb èxits espectaculars).

 Tampoc tenen desaprofitament les paraules del conseller de Turisme en el Fòrum de Sostenibilitat "... S'ha d'aprofitar el lideratge de Mallorca per canviar la forma en la qual la gent ens veu des de l'exterior, i aconseguir una convivència social i mediambiental efectiva dins un marc de desenvolupament sostenible turístic..." Després, per acabar, el senyor Galmés xerrava de rècords d'arribades, ocupacions, facturacions, cotxes de lloguer... I de la importància de la implicació directe del sector en la governança turística.


Foto d'arxiu

Èxit en les fires d'ocupació. Sostenibilitat i natura a les fires i fòrums turístics. Paraules que pesen com el plom i que sovint les se'n duu el vent.

Podem dir que èxit d’assistència és sinònim d'èxit de contractació confirmada?

Podem dir que èxit és que una persona es vegi obligada cada estiu a canviar d'hotel o que no hagi pogut fer sis mesos?

Podem dir que èxit és que els hotels hagin de prescindir de personal que duen pocs mesos o temporades i així indemnitzar-los el mínim possible en cas d'acomiadament o que dimitissin per ells mateixos?

Conclusió: Fora de tota dubte està, idò, que els polítics han tingut molt bona intenció i idea d'arranjar aquesta fira. També les paraules de la presidenta hotelera són ben certes. Gent que cerca feina als hotels sempre n'hi ha hagut i n'hi haurà sempre. Allò que es va superant de cada any més és la capacitat de convocatòria dels hotels per a cercar personal nou. L'objectiu principal de qualsevol treballador d’hoteleria és poder fer temporades senceres. I si encara els hi diuen que el proper any tornaran, molt millor. No sé si els hotels pensen el mateix.

S’hauria d'analitzar, també, la definició de "governança turística", emperò això mereix una definició filosòfica apart.

Esperem que la II Fira de l'Ocupació del proper any torni a ser tot un èxit aclaparador. I el II Fòrum de Governança i Sostenibilitat sigui més sostenible i governable que el primer.

Miquel Estelrich Bestard