Mélanie Perpiñá del Campo 

Psicòloga i terapeuta



Són vàries les dones entre 40 i 50 anys que em venen a consulta per haver perdut la xispa amb la seva parella. Quan els hi demano què és, segons elles, el que no funciona em contesten “El meu home ja no es cuida”.





- Com cuidar-se a un mateix influeix a la nostra relació de parella?

- En una primera impressió, la necessitat que la teva parella es cuidi per estar bé en parella pot semblar un argument absurd. “Com si després de tants anys això importés”, pensarien alguns.
Cuidar-se a un mateix no és un aspecte merament superficial. Reflecteix quan t’estimes i quan valores a la teva parella i a qui estigui al teu costat.
No podem estimar d’una forma equilibrada i sana si no ens estimem primer a nosaltres. I una persona que no es cuida, no s’estima lo suficient. Ens hem de conèixer perquè l’altre ens pugui correspondre i ens hem de valorar per sentir-nos a gust dins una relació. És més, cuidar-nos significa també que el fet que l’altra persona estigui còmode al nostre costat ens importa.


- Què entén la nostra parella quan ens cuidem?

- Com totes les nostres conductes, el fet de cuidar-se fa arribar a la nostra parella missatges implícits necessaris en una relació de parella, com per exemple “vull agradar-te”, “Vull resultar-te atractiu”, “Vull captar la teva atenció”, o “Vull que em desitgis”.
Això és el que els hi falta a les dones de les quals us he parlat al principi. Aquests missatges on la seva parella valora la seva opinió i cerquen trobar-se més a prop d’elles.
I recorda, no cuidar-te vol dir enviar els missatges contraris. És a dir, missatges com “No m’importa que no et sentis atret per jo” o “No sóc capaç de donar-te amor, ja que no en tinc suficient ni per jo”. És això realment el que li vols dir a la teva parella?
Com veus, el millor regal per la teva parella és cuidar de tu mateix.

- Què vol dir “cuidar-se”?

- Cuidar-se vol dir dutxar-se diàriament, assegurar-se fer una bona olor al llarg de tot el dia, arreglar-se els cabells, fer esport, menjar sa i descansar bé.
Cuidar-se també significa alimentar la teva autoestima, dedicar temps a les teves aficions i assegurar-se no excedir un cert nivell d’estrès.
Una de les millors maneres de saber-te cuidar consisteix en convertir-te tu en la persona que t’agradaria tenir al teu costat.

- Mantenir la xispa després d’anys de relació

- Sabem que a mesura que els anys passen, caure en una rutina dins una relació de parella és molt fàcil. Tendim a acomodar-nos i ens regim per la llei del menor esforç.
Aquesta actitud acaba sent la sentència de moltes relacions d’anys i anys d’evolució. No hi caiguis tu també. Moltes són les coses que costen poc esforç, però dictaminen la supervivència d’una relació. Una d’elles, cuidar-se.
Cuidar-te a tu mateix i cuidar de la teva parella són dues tasques imprescindibles i complementàries dins una relació de parella sana, equilibrada i duradora.

 

Nota: Els casos transcrits als meus articles són situacions reals viscudes a consulta però s’abstenen de dades identificatives (fins i tot la inicial és fictícia) i es publiquen sempre amb el consentiment previ del pacient.