#NormalitzaMallorca fa una crida a la  partipació ciutadana per denunciar la manca de català en la retolació pública de l'illa


La Plataforma per la Llengua Mallorca ha iniciat aquest estiu la nova campanya #NormalitzaMallorca per a conscienciar sobre l'ús del català  en la retolació pública de Mallorca i animar a la societat a alçar la veu davant possibles vulneracions lingüístiques.

Sovint, veïns i veïnes de Mallorca veuen com els seus drets lingüístics són vulnerats per part de les administracions públiques, i com de manera sistemàtica  s'incompleix la Llei de normalització lingüística pel que fa a la retolació de cartells públics de senyalització, que no són en català.

Amb tot aquest context, #NormalitzaMallorca pretén ser una campanya popular de denúncia i de reivindicació. Conscients que la situació no és favorable, ha arribat el moment de passar a l'acció, activar-nos pel català i aportar, cadascú de manera individual, el seu granet d'arena. Deixondim-nos, és a les nostres mans  propiciar un canvi urgent que capgiri la situació actual de regressió dels drets lingüístics i, sobretot, de la cohesió social del nostre territori amb la promoció de l'ús social de la llengua i la defensa dels drets lingüístics.

Proposam a tota la societat que faci fotos de tots aquells cartells públics (no parlam, per tant, de negocis privats) que no estiguin normalitzats o que incloguin un topònim sense normalitzar i les publiquin a Twitter indicant:

  1. La localització del cartell
  2. Fent servir l'etiqueta #NormalitzaMallorca i mencionant el compte @PLlenguaIlles de la Plataforma per la Llengua Illes Balears

La salut de la llengua s'agreuja i està experimentant un descens pel que fa a l'ús social. La deixadesa de les diferents administracions quant a l'ús i promoció de la llengua fa que l'entorn, també el paisatge lingüístic que conformen rètols i senyalització pública estigui de cada dia més poc normalitzat. Això pot suposar que els mallorquins percebin que el català és només la llengua d'una part del territori i no del conjunt de la ciutadania.

Una vegada es doni per finalitzada la campanya #NormalitzaMallorca, l'entitat elaborarà un dossier amb totes les imatges recollides i l'enviarà a cada institució perquè normalitzi, cas per cas, tots els cartells, rètols, indicadors, panells i senyals públics o bé empri els topònims correctes.

T'has sentit mai, passejant, a un centre sanitari o a qualsevol moment de la vida quotidiana, que no ets a Mallorca tot i no haver sortit de l'illa? Aquesta és la teva campanya!