Pensam que no és el moment de festes alternatives sinó que la gent jove del poble, representativa de totes les tendències i colors, passi a formar part de la Comissió de Festes, s'impliqui, se senti protagonista i proposi noves formes de festa més participatives”.




  Un cop finalitzades les festes de Sant Roc i Sant Bartomeu és l'hora de fer balanç i aquest, si feim cas de l'opinió d'una bona part de la ciutadania, no és precisament positiu. Des del PSM-Entesa ja hem manifestat en vàries ocasions que l'equip de govern ha deixat de banda les festes sense atorgar-lis la importància que han de tenir, i això es nota en un constant declivi en els darrers anys tant pel que fa als actes que s'organitzen -cada any es perd algun acte tradicional que es venia celebrant des de feia temps- com en la participació de la gent. En canvi des del PSM-Entesa entenem que les festes segueixen conformant un dels moments més importants en la vida d'un poble, ajuden a cohesionar la comunitat, suposen moments d'alegria en temps de dificultat i, en definitiva, “fan poble”. I unes festes originals i participatives no necessiten massa diners per dur-se endavant.


 S'ha de dir en tot cas que gràcies a la col·laboració d'entitats juvenils i culturals les festes compten amb actes de gran qualitat i participatius com el correfoc i la gimcana. També cal destacar que Capdepera compta amb una important xarxa d'entitats artístiques, culturals i esportives que ajuden a confeccionar un programa variat (judo, ballet, concerts a Sa Torre Cega, teatre, torneig bàsket 3x3, etc....).

 Però és evident que a les actuals festes li manquen un major toc festiu, més participació ciutadana i actes en els que el poble se senti protagonista.

 Pensam que no és el moment de festes alternatives, com apunten algunes veus, sinó que la gent jove del poble, representativa de totes les tendències i colors, passi a formar part de la Comissió de Festes des del primer moment, se'n senti protagonista i proposi noves formes de festa més participatives que recuperin l'esperit d'anys enrera. L'única manera de que les festes tornin a ser un referent a l'estiu gabellí és que siguin organitzades pel poble i per al poble.


 Com ja manifestàrem l'any passat la Comissió no es pot convocar en el mes de juny, quan tan sols falta un mes i mig per a l'inici de les festes, sino molt abans, pel març o abril, i a més aquesta comissió ha de dur el pes de les festes abans i mentres durin -no com ara-, encarregant-se de donar color a la festa i de la seva organització. La tasca de la regidoria és aconseguir aquesta participació, donar el màxim protagonisme a la Comissió i posar tots els mitjans perquè les idees que es proposin es puguin dur a terme per molt estranyes que puguin parèixer. La festa, repetim, l'ha de fer la gent.

 Després d'haver escoltat a la gent de Capdepera i Cala Rajada pensam que hi ha petits detalls que fan festa que han desaparegut com el confetti i el palo amb sifó en el passacarrers, i que s'han de recuperar. O tancar només per a vianants la zona centre de Capdepera (Ca'n Patilla, Plaça des Sitjar...) i tenir-la més engalanada i enllumenada. En altres casos es necessiten repensar actes que han perdut força com el sopar a la fresca. En el cas dels jocs infantils, a més de festes d'escuma, trobam a faltar activitats més tradicionals com ara  cucanyes, tallers de pintura, conta contes, tallers de camisetes, etc., com passa als altres pobles.


 També seria interessant incorporar algun esdeveniment nou en el que la gent de totes les edats se senti protagonista a l'estil del concurs de paelles o artefactes marins -o altres de diferents amb el mateix esperit-. Amb molts pocs diners es poden fer unes festes al gust de tothom i participatives. 

 Tampoc entenem com actes tan tradicionals i sentits com les carreres de cavalls s'han deixat perdre. Seguim sense entendre com es segueixen dedicant 10.000 € a concursos de bellesa a la Plaça dels Pins i després no hi ha 6.000 € per organitzar les carreres de cavalls. I si l'equip de govern no vol canviar les seves prioritats doncs que cerqui la col·laboració d'empreses privades per tal de retornar aquest esdeveniment tan gabellí al programa de fetes.

 

PSM-Entesa Capdepera



Imatges d'arxiu