Sra. Nieper, vostè no és estrangera...

L’espai on vivim és finit i els habitants d’una illa
ho hauríem de notar molt més que els del continent.










Benvolguda Sra. Erika Nieper:

 


En relació amb el darrer paràgraf de la seva carta de resposta sobre el tema de Canyamel, voldria puntualitzar algun detall; com la meva intenció és constructiva i a Vostè no tinc el gust de conèixer-la, em permeto el luxe d’enviar directament el text Cap Vermell.


Amb les seves paraules de suport a en Pere Fuster, i amb el suport a defensar un bocí de terreny encara natural, crec que Vostè és menys estrangera que molta gent que ha nascut aquí, a Mallorca, i que només duu intencions d’obtenció de riquesa fàcil i immediata. Resulta evident que el planeta Terra és de mides limitades, per molt que el sistema econòmic predominant no pari de parlar de “creixement”: fa anys es parlava de tenir fills per assegurar-se un mateix la jubilació; encara avui es parla de l’augment de la producció, augment de tot, en termes de percentatges, i tot va associat a aquest increment desproporcionat que, com veiem, és una bestiesa, doncs l’espai on vivim és finit i els habitants d’una illa ho hauríem de notar molt més que els del continent.


Estic totalment d’acord amb Vostè amb que el futur passa per protegir i millorar la qualitat del que ja tenim. Però en termes de propietat global, no de propietat particular: el planeta s’ha de protegir, els arbres s’han de protegir, els camps de conreu s’han de protegir; tot  el medi natural, i per això també l’educació, s’han de protegir.


Em fan por els règims totalitaris, siguin de la mida que siguin, doncs suposen posar en perill la cultura i tot el que va associat a la dignitat de les persones, de les societats, de la humanitat. Estem veient, darrerament, accions totalitàries que no sabem com acabaran. Aquestes són molt més cruentes que les que ja fa anys anem veient quan el “sistema de creixement infinit” que hem viscut s’ha dedicat a espoliar els recursos naturals de forma desenfrenada. Però sembla que a pocs ens importa evitar aquesta degradació constant. Sabem que la humanitat te mitjans tecnològics per no haver de passar per aquesta acció degradant, però als que manen no els interessa posar-los en pràctica, doncs el seu poder es perdria i sembla que no coneixen altra manera de subsistència.


Vostè no ha ficat la pota, Sra. Nieper, i vostè no és estrangera. Estrangers són els qui, tot i haver nascut aquí, només volen endur-se la riquesa natural a ca seva, per a consum propi, sense importar-los gens el que pugui passar en el futur immediat als seus veïnats. Ni als seus fills!