Tertulians seixantins: arítmies, infusions i altres herbes



 

    Hi ha, al municipi de Capdepera, llocs on es reuneixen grups de persones, unes horetes, i conversen sobre els esdeveniments de la localitat, de tota mena. Un d’aquests llocs és el bar de “Can Patilla”, els dissabtes o diumenges al migdia, local que disposa d’un racó que alguns ja anomenen “La Moncloa” i al qual, habitualment, assisteix un regidor del nostre  Ajuntament – tal volta un dels més crítics amb la gestió municipal – que sembla inspirar-se en els debats dels tertulians (la major part dels quals frega els 70 anys, i ja es sap que “del viejo, el consejo”) per a sostreure’ls temes per dur, com a oposició que és, als torns dels precs i preguntes dels plenaris.

 

   I això està molt bé, és una demostració de que la ciutadania té coses que dir i que no necessita per res el Reglament de Participació Ciutadana que, temps enrere, el batle Gallego va revitalitzar, esperonat per una gent que ara governa a la Sala i que no l’utilitza, tal vegada perquè està en majoria.

 

  Si s’ha extraviat o perdut aquest Reglament, no ha de fer sofrir els nostres politics, ni molt manco. La participació ciutadana es troba, ara mateix, com hem dit, a “Can  Patilla”, i també, de vegades, a l’”Orient”, i així mateix per devers el passeig marítim de Cala Rajada (val més que no assenyalem el nom de l’establiment, perquè la cosa podria fer riure a més d’un), a “Los Amigos” o al “Juva”.  Com veis, la participació ciutadana està ben repartida pel poble.  N’hi deu haver d’altres, de “moncloes”, que ara mateix ignoram.

 

   Els signants d’aquesta “Carta” formam part d’una “pandi” d’amics d’ambdós sexes, seixantins, amb arítmies, reumàtics, i altres herbes manco decoroses.  Molts somien que, qualque dia, algú organitzarà cursets per a ensenyar-los a manejar  adequadament l’ordinador (els que en tenen) i poder llegir les seccions de la millor revista digital existent a Capdepera i Cala Rajada, per saber totes les notícies de la contrada i no haver de molestar als membres més preparats del grup perquè, amb paper, els copiïn les novetats publicades per “Cap Vermell”.

 

   Aquests tertulians (pobrets) que provenen d’una època castellanoparlant, en les formes i en el fons, no es conformen, ho volen traduït o no ho llegeixen. I ens haureu de creure si us deim que, més d’una vegada, hi ha unes escaramusses d’aquelles d’aferrar-s’hi amb el tema de la llengua, entre d’altres. Confiam que els nostres amics no s’enutjaran (els prometem traduir-los aquest “palabro”).

 

    El més bo de tot és que, entre aquests vint-i-quatre seixantins, s’hi agombola un variat ventall de tendències que enriqueix, per sobre disquisicions a balquena, els arguments que més d’un ja s’ha plantejat de donar a conèixer a l’opinió pública.

 

    Ara toca – diuen alguns d’ells i d’elles – nomenar un escrivent, aixecar “actes” i, atenent el contingut del Reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Capdepera, fer-les arribar a qui correspongui, a la Sala.

 

    No hi ha bones sensacions sobre que la iniciativa prosperi. El “tumbet amb llampuga” reclama la nostra atenció.  Bon profit!                                                      

 

ELS DE LA “XEFLA” ( “guateque”)