Esper que el debat vagi en augment per a trobar una solució  en benefici de tothom

per Pep Silva





Interessant, el debat obert  per Biel Mir - Bernat  Artigues i  d’altres  sobre  la greu crisi que patim tots. Uns més que els altres, s’ha de dir.

 

Hem d’oferir  qualitat i bon servei?  Crec  que hem de parlar clar,  d’acord? Això  vol dir una mà d’obra qualificada i molt ben remunerada, fora passar  pena pel  proper contracte i sense una pressió constant, cosa molt freqüent a la nostra comunitat autònoma,

 

Les persones, per a desenvolupar una tasca acurada i  preparada són aquí , el que passa és que  s’ha  desplaçat  a altres  sectors vinculats al turisme  per motius de rendibilitat  econòmica directa. L’hotel  ja no és el que era, han desaparegut moltes de cosetes,  com els percentatges, gratificacions, etc,  que al  final feien la temporada bona.

 

És clar que volem  turisme  alternatiu, però no s’ha de oblidar el  turisme de sol i platja,  pel seu alt percentatge. El que volem és que el turista véngui. L’oferta ha de ser global  i ho ha d’incloure tot, a fi d’omplir les places turístiques  existents,  que són moltes. Els touroperators són  una  manera d’arribar a l’establiment, com ho són les reserves per Internet i consolidar clients directes.

 

Segments  com  l’ornitològic o el botànic, ciclistes i excursionistes, són  molt magres per a omplir la  planta  hotelera tan extensa  que tenim,  amb una capacitat  fora mida  per als temps  actuals

 

La dignitat no és ni molt manco dur la cara  neta,  si llavors duim una altra part del cos en  condicions  no acceptables,

 

Tenc la sensació  que moltes vegades, massa inclús,  hem enganat el client oferint un producte que  arriba distorsionat : renous, aglomeracions puntuals, botellot, ofertes nocturnes,  fraus de petit  volum, etc. 

 

Hi ha  nous comportaments  dins el sector que no ajuden  a mantenir  el nivell d’amabilitat que  temps passat ens va donar un plus dins l’oferta. Ara, tal volta, passa tot el contrari. El comportament  global pot ajudar a la provocació que les queixes  vagin augmentant,

 

 El  batle de Capdepera  pot i té  potestat, i el deure,  per  reunir a totes les associacions del municipi, inclosos tècnics, polítics, assessors i gent amb experiència, i ja no dic exconsellers de la matèria, que també,  per a planificar i posar  al dia l’oferta  turística que volem oferir, dins el pla  de  Turismo 2020 que impulsa el govern central.

 

Debat  i diàleg:

Planificació de l’ordenació territorial  i objectius a curt i a llarg termini

Dissenyar l’oferta  turística coordinada  que  volem

Redimensionar  la política  de costos  i promoció 

Analitzar  el que tenim i el que volem eliminar  per a millorar  el municipi

Gastam molt o poc, en els serveis municipals?

 

L’administració, sigui la que sigui, està per ajudar a trobar  les solucions  pertinents  per a millorar i per a esmenar els  problemes que avui ens  preocupen a tots.

 

No estic d’acord que a l’ajuntament,  darrerament,  espenyin  el que troben per la simple raó de tenir una sensibilitat diferent. En  allò que  coincidesc és que  no hi ha  una política  turística consensuada per tothom, i no tan sols amb els propietaris d’hotel. Aquests ens tenen acostumats a denunciar allò que els molesta  i a exigir la solució  a l’administració, com si mai fos competència seva. Exemples clars: manca d’arena, neteja de carrers, trànsit rodat, renous, música a altes hores, manca de sentit comú, etc.

 

Hi ha  multitud de temes per debatre i que necessiten  acords:

 

- La macro plantilla (desorbitada i d’alt cost)  de la policia local,  exigència  de la patronal hotelera durant molts d’anys, que no ha donat els fruits  que esperaven.

 

- Vetllar  per una correcta  fiscalització i compliment de les ordenances municipals.

 

- Un major control tributari a tots els nivells, no tan sols per a uns quants.

 

- Un control  de  l’ús  de l’oferta turística i complementària.

 

Esper que el debat vagi en augment per a trobar una solució  en benefici de tothom.

 

Pep Silva

maig 2010