Algú aposta per UM?
Un partit injuriat, devastat, humiliat, té algun futur? No seria millor pensar en la dissolució quan queda encara una mica de dignitat per als més optimistes? Si ho prefereixen, podrien anomenar-ho refundació, que queda més elegant. Potser prefereixin agonitzar com va fer el CDS de Suárez en el seu temps. Allò evident és que la seva imatge ha estat tocada, i per molta voluntat que els seus pobres hereus hi posin, el seu futur com a partit-penell, que ha estat sempre, quedarà en els annals de la història.

Si jo fos un militant, no dubtaria de demanar danys i perjudicis per haver donat la meva feina i la meva imatge a un partit que ha resultat ser el que ja tots sabíem, menystenint de pas la meva persona.

Un partit que en els darrers temps ha anat donant batzegades d'una banda a l'altra, un dia era nacionalista, i al dia següent era regionalista (la diferència és lluny de ser nímia) no podia acabar bé de cap de les maneres. Un alt dirigent es declarava obertament i públicament espanyol, un fet únic entre els nacionalistes que pul·lulen per la geografia celtibèrica.

Uns fenòmens són els "uemites", que almenys opten a guanyar un premi, el Guinness al percentatge més gran d’imputats entre els dirigents d'un partidet (permeteu-me la llicència, donades les dimensions electorals de la formació, un 5%).

I compte, Íker Jiménez està a l'aguait, perquè el d'UM és digne de Cuarto Milenio, fantasmes arreu, aparicions i desaparicions en el govern, telequinèsia de fons, teletransportar d’esquerra a dreta, i tota una sèrie de fenòmens dignes d’estudi.

I em reafirmo en la pregunta amb què titulava la meva carta a Cap Vermell del 7 de juliol de 2009, encara que canviant el temps verbal. Algú votarà a UM?

 

En aquell temps em va respondre amablement el president de l'agrupació local del ja desaparegut partit a la nostra localitat. I no ens oblidem que per una carambola i un joc de sigles són els que governen Capdepera. "Ull a la dada", com deia aquell.


Paolo Zerbato Cano
Bangkok