Fa goig acostar-se a una prunera com aquesta. I si tens talent i permís de l'amo per menjar-ne..., quina vega!

L'elixir de l'eterna joventut



Ja que hi som, convé recordar que no és el mateix:
a) No dir «pruna»: no parlar gens, no badar la boca per parlar
b)
No poder dir «pruna»: no poder reprendre alè, de tan fatigat o de tan tip
(DCVB)


(fotos: Llorenç Ballester

UN ELIXIR PER A MANTENIR LA JOVENTUT
les prunes se les ha considerat com a un elixir natural per al manteniment de la joventut.
Tradicionalment es menjaven prunes perquè se sabia que una dieta rica en aquest aliment ajudava a mantenir l'organisme en bona forma, prevenint l'aparició de moltes malalties de la vellesa i mantenint l'aspecte del cos en bon estat.
La raó d'aquest pensament es basa en el fet que aquest aliment és ric en vitamina I, un poderós antioxidant, que neutralitza l'acció dels radicals lliures. Menjar prunes manté l'aspecte de la pell més jove i ajuda a prevenir l'aparició de les arrugues.
A més de la vitamina I, contenen molta vitamina A, en forma de betacarotens que es troben en els pigments tan abundants que posseïx aquesta fruita. La vitamina A és un altre poderós antioxidant que, entre altres funcions, protegeix del deteriorament que el temps causa en l'organisme: ajuda a evitar el càncer, cuida de la pell, enforteix el sistema immunitari i cuida de la salut dels ulls prevenint les perdudes de visió. Si a aquestes dues vitamines, li sumem el seu contingut en vitamines del grup B, que, entre altres funcions, ajuda a mantenir la vida mental durant més temps, i a mantenir els nervis en bones condicions (evitant els problemes de falta de coordinació) o a regularitzar el ritme cardíac, comprendrem l'interessant que és menjar aquests fruits per a mantenir la nostra ment i el nostre cos en bona forma a mesura que passen els anys.

UN BON ALIMENT PER A MANTENIR EL PES I LA SILUETA
L'abundant contingut en potasi i l'absència de sodi, juntament amb el moderat poder calòric de les prunes fresques, converteix a aquest fruit en un bon aliat de les dietes per aprimar i en aquelles situacions que es vulgui mantenir el pes. El potasi contribuïx a eliminar líquids corporals i evita així el problema de la retenció de líquids, Perdre líquids retinguts no solsament és important per una qüestió d'estètica si no que també disminuïx la inflació i estilitza la silueta. L'acumulació de líquids és una cosa molt habitual en certes situacions com el pas de l'edat, la menopàusia, els problemes d'insuficiència renal o les malalties del fetge. Menjar aquest aliment podria alleujerir en part les conseqüències d'aquestes anomalies.
Les prunes són riques en fibra, especialment les prunes seques, pel que, a més d'evitar el restrenyiment, ajuden a buidar els intestins i contribuïxen una vegada mes a mantenir una bona silueta.
Les prunes posseïxen molt poca grassa i el seu poder calòric ve determinat pels hidrats de carboni que proporcionen una energia molt més duradora, pel que ajuden a solucionar la necessitat de "picar" una mica de la taula de tant en tant ja que mantenen la sensació d'omplert durant més temps. Les prunes fresques, per tant, són adequades per a evitar l'obesitat i, al mateix temps, resulten molt útils com a menjars entre hores. Un parell de bones prunes en el berenar o entre menjars pot ser molt útil perquè els nens no mengin altres llaminadures a força de greixos poc recomanables i sucres refinats que no aporten cap valor nutritiu a la seva dieta. Les prunes proporcionen una energia saludable i duradora.

UN SEDANT NATURAL
S'ha comprovat com la ingestió habitual d'aquesta fruita ajuda a rebaixar la tensió, prevenir el nerviosisme i mantenir el cos tranquil. La ingestió d'aquesta fruita en abundància en els últims dies de setembre pot ajudar a prevenir els símptomes de la depressió de tardor, a ajudar a superar l'estrès que suposa la volta al treball després de les vacances d'estiu o a reforçar l'ànim i la concentració dels estudiants que han de tornar a classe a realitzar les recuperacions de les assignatures que van suspendre. Durant aquesta època contem en el mercat amb varietats de prunes molt selectes.

COM ESCOLLIR I MENJAR LES PRUNES ?
Les millors prunes són les que es recullen fresques i madures. Les que es deixen madurar a casa no són tan riques en vitamines. El millor seria menjar les prunes amb pell, doncs és aquí on es troben la majoria de les vitamines i olis grassos poliinsaturats. No obstant això, per desgràcia, moltes de les prunes que es venen en el mercat oferixen poques garanties de poder-se menjar la pell, almenys sense rentar-la bé abans.
És necessari rentar bé les prunes abans de menjar-les atès que la majoria, tret que procedeixin de cultius biològics fiables, són riques en pesticides. A més, per a afavorir les vendes, es ruixen amb ceres que els proporcionen un aspecte polit i brillant però que no són gens convenients per a la salut. Moltes d'aquestes ceres són molt difícils de llevar i ens obliguen a pelar la pell. Una altra manera d'evitar aquest problema és llevar-los la cera amb un drap ben net i després rentar-les bé.

PROPIETATS MEDICINALS
Efecte laxant suau: Les prunes fresques constituïxen un dels millors remeis per a prevenir el restrenyiment. Aquesta propietat els ve atorgada per la seva riquesa en fibres - especialment pectina, fructosa i el sofre. D'una banda la gran quantitat de fibres augmenta el volum de matèria en l'intestí gruixut, el que produïx un augment del peristaltisme o contraccions intestinales estimulades per la presència de tanta matèria acumulada. Tot això provoca una defecació abundant i més habitual. Per altra banda, s'ha comprovat com la fructosa i el sofre presenten propietats laxants. Les prunes fresques són laxants molt eficaces. A diferència d'altres laxants amb més popularitat, no creen el símptoma del "colon mandrós" que es caracteritza perquè l'instestí s'acostuma a defecar solsament quan se li proporciona aquest laxant. El seu efecte és suau i es nota a llarg temps. La millor manera és menjar aquest fruit de manera habitual, començant a poc a poc fins que l'intestí s'acostumi.
Efecte laxant immediat: Si el que desitgem és que produeixi un efecte laxant immediat, provarem algun dels preparats següents:
Molt interessant resulta la recepta laxant que proposa John Heinerman en el seu llibre Enciclopèdia de fruites, vegetals i herbes mitjançant la combinació de prunes, figues seques, coriandre i zaragatona: Barrejar cinc figues, amb cinc prunes, afegir una cullerada petita de coriandre i una cullerada de llavors de zaragatona. Tot això s'ha de moldre amb una licuadora i guardar en racions d'una cullerada en el frigorífic. Durant un parell de mesos pot consumir-se alguna que una altra d'aquestes racions quan faci falta. Sembla ser que la barreja aconsegueix un bon resultat al cap d'un parell d'hores.
Una altra recepta molt interessant consisteix a pelar un quilo de prunes i llevar-los l'os. Coure aquestes prunes en 4 o 5 litres de vi blanc durant uns 20 minuts. Macerar les prunes durant 5 dies. Filtrar i guardar en un lloc fresc. De tant en tant es pot prendre un vaset d'aquest líquid que resulta ideal, tant per a elevar l'ànim, com per a assentar aquells intestins que tenen tendència a originar deposicions habitualment massa toves.
Molt més senzill per a combatre la diarrea és el remei de pruna següent: Deixar reposar tres o quatre prunes en un got d'aigua durant una nit. Al matí següent beure l'aigua del got i menjar-se les prunes.
Problemes intestinals: Per a intestins alterables i variables que produïxen molts canvis en les deposicions i es manifesten habitualment irritats es pot utilitzar el xarop de pruna.