La Secretària entén que la petició realitzada per Més per Mallorca no s'ajusta a la llei




El vodevil de Més per Capdepera havia acabat, suposadament, el passat 9 de novembre, quan la comissió de garanties de Més per Mallorca va emetre un dictamen donant la raó a l'executiva del partit, i quan aquesta va anunciar, acte seguit, que feia efectiu l'acord d'enviar un requeriment a l'Ajuntament de Capdepera manifestant que els regidors de la formació ja no representaven al partit i sol·licitant la dissolució del grup polític.

Però, un cop estudiada la petició per part de la Secretària de la corporació, resulta que això no és tan senzill, i de fet ha emès un informe en el qual es diu que, d'acord amb la llei i la jurisprudència del Tribunal Suprem, una cosa són els partits polítics i una altra els grups polítics municipals, i que la direcció de Més per Mallorca no té cap competència ni poder damunt el grup de Més per Capdepera a l'Ajuntament.

En el seu dictamen, la Secretària disposa que la formació i dissolució dels grups polítics correspon als seus membres elegits democràticament, és a dir, als regidors, interpretant que el grup polític en tot cas deixaria de tenir sentit, i quedaria inactiu, si tots els seus components passassin a ser regidors no adscrits, és a dir, si tots els seus membres fossin expulsats del partit.

I aquí ve el problema, que ja havíem exposat a Cap Vermell. Resulta que Més per Mallorca no ha expulsat formalment els regidors, és a dir, no s'ha obert cap expedient disciplinari contra ells. És més, en paraules del seu coordinador general, Lluis Apesteguia, mentre ell ocupi aquest càrrec, no s'expulsarà ningú. El que pretenia la formació ecosobiranista és que es dissolgués el grup polític sense haver d'expulsar els regidors, però sembla que aquesta opció no s'ajusta a la legalitat. 

La qüestió és que la Secretària de l'Ajuntament ha enviat l'informe a Més per Mallorca i li demana que aclareixi si han expulsat tots els seus regidors, un fet que no ha succeït. I per la seva banda, els ecosobiranistes han contestat demanant aclariments a la Secretària sobre el seu informe. I aquí ha quedat l'assumpte de moment.

El cert, si ens hem de cenyir a l'informe jurídic de la Secretària, és que l'única opció perquè el grup polític de Més per Capdepera quedi inactiu i sense membres és que tots els seus regidors siguin expulsats del partit, una opció que, com hem dit, a dia d'avui sembla que no entra en els plans de Més per Mallorca.

Però en cas que els ecosobiranistes canviassin d'opinió i decidissin obrir expedient disciplinari als seus regidors, resulta que per a infraccions greus, com seria la de desobeir acords dels òrgans col·legiats del partit, els Estatuts de Més per Mallorca preveuen un màxim de dos anys d'expulsió, motiu pel qual la dissolució del grup polític no podria ser definitiva.

En resum, la cosa està embullada i de moment els regidors de Més per Capdepera segueixen representant a Més per Mallorca i formant part del seu grup polític. En tot cas, quan hi hagi una resolució definitiva dels serveis jurídics de l'Ajuntament, n'informarem.