Dia 1 de maig 2020, Capdepera



Una imatge anònima d’un carrer de Capdepera amb una bandera roja ens ha recordat que aquest 1er de Maig, malgrat  tot, s’ha celebrat a Capdepera amb la mateixa intensitat que el 1er de Maig de 1932, en què una quantitat enorme de gabellins sortiren als carrers amb la bandera roja de la revolució socialista internacional. La rosa roja de la revolució segueix florint aquest mes de maig de 2020, en què alguns gabellins, tancats dins les seves cases, segueixen somiant amb enderrocar la monarquia extemporània i corrupte, com a primera passa cap a la república socialista que també va somiar Rosa Luxemburg.





Ha passat dia 1 de maig i llevat d'algunes referències digitals (hem rebut unes imatges de manifestacions a Grècia, respectant la distància de seguretat) i qualque vídeo recordatori (un molt interessant de la història del primer de maig a Turquia), aquesta celebració ha passat per Espanya (i el nostre poble) de puntetes. Sense  manifestacions, sense paella, sense dinars commemoratius... tot just qualque article i poques referències a les notícies. 

Com titulàvem un 1er de maig atípic, desapercebut. Tothom estava més expectant de l'esperança de poder sortir dia 2 que celebrar el Dia Internacional del Treball, que l'església va rebatejar com San José Obrero, o Sant Pep Feiner, com déiem nosaltres. Recordem que es celebra aquesta jornada de lluita pels drets dels treballadors i que fou establerta al congrés obrer socialista celebrat a París el 1889. Es decidí que, en homenatge als Màrtirs de Chicago, treballadors anarquistes executats als EUA, acusats dels fets de Haymarket l'any 1886, on reivindicaven la jornada de 8 hores. 

Malgrat la robòtica, dia a dia, lleva hores de treball, les reivindicacions són tan necessàries com abans. Torna a haver-hi treballadors pobres que no arriben a final de mes. Queden pendents els drets dels emigrants, la renda bàsica universal,...Tanmateix, les façanes tornaran a tintar-se de vermell com les roselles ho fan sobre el verd camp,...i tornarem a sentir crèixer l'herba...