AIKIDO / KENDO Renshinkan.

Avui 10 preguntes a Joaquin Sabater Romero








 

Joaquim, duu prop de 15 anys practicant aquestes arts marcials, posseïdor de diversos danes, la seva constància i serietat el fa diferent, és un incansable del quimono i del tatami, capaç d'aconseguir el que es proposa. Mesos enrere va aprovar amb molt bona nota el 2n donen de kendo i el 3r d'aikido.

Amb el hem tingut aquesta trobada perquè ens apropi més a aquest món de les arts de combat d'origen japonès.

1. Que suposa per a tu el 3r dan d'Aikido?
Penso que és un petit reconeixement a tots els anys que porto practicant aquest art marcial, després i més important per a mi, és la lluita interna per voler superar-se un a si mateix, amb tot el que això suposa.

2. Quantes arts marcials practiques?
Actualment practico tres arts marcials, aikido, Kendo i Iaido

3. Què és l'Aikido?
L'Aikido és un art marcial creat per Morihei Ueshiba un samurai i artista marcial japonès, on s'estudia la defensa contra un o diversos adversaris i on es caracteritza principalment pels moviments molt tècnics i harmoniosos. S'estudia amb una gran base filosòfica i al mateix temps molt tècnica, amb atacs de mà buida o amb diferents armes com el "Tant" un ganivet de fusta, "Bokken" que simula una katana també de fusta i el "Jo" que vindria a ser el bastó d'un pelegrí.

4. I el Kendo?
També és un art marcial d'origen japonès, on es practiquen combats amb una arma anomenada shinai que simula una katana feta de bambú, es practica protegits pel bogu que és una armadura que protegeix totes les zones de cop. En el kendo també es practiquen katas amb el bokken i el kodachi i que simulen combats.

5. Com adaptarías l'Aikido a la filosofia de la vida?
És difícil contestar aquesta pregunta ja que l'Aikido és tot, no només és un art marcial d'origen japonès sinó que és un estil de vida, una manera de pensar i actuar cap a un mateix i cap als altres, és una ajuda per a superar qualsevol cosa en aquesta vida.

6. Que titulació tens d'Aikido? 
Tinc des de fa diversos anys la titulació de monitor d'Aikido per la Federació Espanyola de Judo i esports associats

7. En què consisteixen els exàmens de cinturó negre d'aquestes disciplines? Què és el que cal fer per aconseguir una nova titulació?
Els exàmens consisteixen en superar unes proves tècniques davant d'un tribunal on es van anomenant tècniques, es realitzen combats contra un o diversos adversaris i es realitzen els katas. Tots els exàmens varien segons el grau al qual s'opti i l'art marcial que es aquest practicant.
Per a les titulacions es convoquen els cursos teòrics i pràctic com en qualsevol esport i al mateix temps és requisit posseir el cinturó negre i, segons el grau de cinturó, es pot optar a una o altra titulació 

8. Al Japó hi ha una mentalitat totalment diferent de la de Mallorca. Com entrenen ells en comparació als d'aquí? 
Al Japó el nivell en les arts marcials és altíssim i els entrenaments allà són molt durs, a tot això cal afegir la forta disciplina i perfecció que existeix en la cultura japonesa i el gran nombre de practicants.

9. A l'hora d'entrenar aquestes disciplines què és el més beneficiós per a nostre organisme, la part física o la psíquica?
Penso que un equilibri entre ambdues és el més beneficiós, de totes formes totes les arts marcials ajuden a millor, ja sigui en la concentració, coordinació o en el cardio per exemple.

10. Vols afegir alguna cosa més?
M'agradaria dir que el camí a les art marcials és tota una vida, mai s'acaba d'aprendre. I animar a tots el que vulguin venir a provar tant l'Aikido com el Kendo i donar les gràcies als meus companys de tatami i en especial al meu mestre Pere Majoral, sense ells tot seria més difícil.