Declaració institucional en motiu del 25 de novembre de 2021: «Per una Mallorca lliure de violències masclistes». Seguim reaccionant!


Clica la imatge per escoltar la declaració institucional


Des de l’any 1999 que l’ONU va declarar el 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el moviment feminista d’arreu del món i moltes institucions ens feim ressò d’aquesta data, alhora que refermam el nostre compromís en la lluita contra la violència envers les dones.

Cada any, les dades de dones assassinades per violència masclista són esgarrifoses, de la mateixa manera que ho són les dades de dones que denuncien patir violència per part de les seves parelles o exparelles.

A més de ser cada any la comunitat autònoma amb la taxa de denúncia més elevada, seguim sent la comunitat amb més incidència de violència de gènere.

A Mallorca, enguany fou Assassinada a Sa Pobla el 17 de maig Warda Ouchene i també el seu fill Mohamed de 7anys Des de l’any 2003, que és quan es va començar el recompte oficial a Mallorca han estat assassinades 37 dones.

Més de la meitat de les víctimes residien en els nostres pobles. Construir-nos com a municipis cuidadors i protectors, ser veïnats i veïnades atents a les necessitats de les dones del nostres poble és un compromís ineludible. Cal construir pobles feministes, perquè la millor prevenció és la igualtat.

Recordem que segons la macroenquesta la meitat de les dones majors de 16 anys, 11.688.41, de l’Estat espanyol ha patit algun tipus de violència masclista, quasi una tercera part de les dones majors de 16 anys han patit violència física per part d’un home. Fer front al masclisme que considera que pot disposar i agredir el cos de les dones, és una tasca ineludible que tothom té en una societat democràtica.

Prop del 7 % de dones han patit violència sexual i, d’aquestes, més d’un 90 % no la denuncia: per por, per vergonya, perquè massa sovint encara es jutgen les víctimes; perquè massa sovint la pregunta és com anava vestida i es carrega la responsabilitat sobre ella i no sobre l’agressor.

Una de cada tres dones a Espanya han patit violència física, sexual o psicològica dins una relació de parella. Un 90 % de les dones que han patit violència tenia fills i filles, víctimes d’aquesta violència. També n’hem de tenir cura. Els infants dels nostres pobles han de créixer en entorns segurs.

Això sense entrar en altres violències que pateixen les dones pel fet de ser-ho: violència sexual, violència mediàtica, violència a través de les xarxes social, mutilació genital femenina, matrimonis forçats, explotació sexual etc.

Cada any el 25 de Novembre tornam a ser convocades per denunciar les violències contra les dones i per refermar el nostre compromís en fer-hi front posant-hi tots els mitjans necessaris per esdevenir una societat un poble en el que dones i homes hi puguin viure en igualtat.

Tenim una responsabilitat, com a societat, en cada una de les dones que ha patit i pateix violència, per això ens cal reaccionar, seguir treballant i refermant els nostres compromisos:

1.- Ens comprometem a posar fi a les violències contra les dones, eradicant les actituds masclistes.

2.- Ens comprometem a revisar i implementar els plans d’igualtat compromesos, perquè sabem que la igualtat és l’antídot de les violències.

3.- Ens comprometem a revisar i millorar si cal els serveis de violència masclista.

4.- Ens comprometem a treballar en xarxa, col·laborant amb totes les institucions i crear sinèrgies per eradicar les violències masclistes.

5. Ens comprometem a donar suport a les associacions i col·lectius de dones i col·lectius feministes del nostre entorn, per fer front a les violències masclistes.

6. Ens comprometem a interpel·lar els homes del nostre voltant, perquè esdevinguin còmplices en la lluita contra les violències masclistes.

7. Ens comprometem a construir des de tots els àmbits un poble i una Mallorca feminista i lliure de violències masclistes.