Imprimeix
Categoria: Xafarderies
Vist: 295
 Gemma Humet canta Margalida, de Joan Isaac, a la Presó Model.

“Mentre hi hagi memòria col·lectiva en aquest país, seguiré cantant aquesta cançó.” Joan Isaac va publicar el 1977 A Margalida, una cançó que parla de la companya sentimental de Salvador Puig Antich, el jove anarquista –nascut el 30 de maig del 1948– que va ser executat el 2 de març del 1974.

Joan Isaac explica que “va ser una història molt viscuda, molt propera, perquè compartia el sofriment absolut d’una família i la ràbia social pel fet d’aquell assassinat, d’aquell judici sense proves”.  El vídeo està dirigit per Lluís Danès la versió que n’ha cantat Gemma Humet a la Presó Model, en motiu dels III Premis El Temps de les Arts. 

L’entrega dels III Premis El Temps de les Arts es va retransmetre per les televisions de parla catalana (TV3, Andorra TV i Catalan TV), el 28 de desembre del 2023 a les 22.45 h. El programa dirigit pel cineasta Lluís Danés i té com escenari la presó La Model. Tàpies i Estellés, coincidint amb els seus respectius cent anys dels seus naixements, i l’assassinat de Salvador Puig Antich en aquesta presó, ara farà cinquanta anys, seran els fils conductors d’aquesta edició. L’audiovisual presenta tot un repertori d’una nova generació que fa d’enllaç amb la històrica Nova Cançó amb la presència d’artistes de tots els territoris de parla catalana com ara Marina Rossell, Pau Alabajos, Cris Juanico, La Maria, Gemma Humet, Xavi Lloses, el Cor In Crescendo o el ballarí Kiko López i la coreògrafa Ariadna Peya, entre altres.

Les cançons són molt significatives. Com Fills de puta de Quico Pi de la Serra cantada per Cris Juanico o Que volen aquesta gent cantada per Anna Ferrer.