Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2266


L’Ajuntament de Capdepera ha posat en marxa un pla d’eficiència energètica per reduir el consum i la despesa econòmica que suposa l’enllumenat públic del municipi.




La despesa en la facturació electrica municipal s'ha duplicat en 6 anys






 
  any              despesa
2005 --> 294.701,95 €

2006 --> 324.963,84 €

2007 --> 350.463,45 €

2008 --> 429.783,49 €

2009 --> 469.309,42 €

2010 --> 607.143,96 €




En els darrers anys, a causa de diferents factors com l’eliminació de la tarifa nocturna per part d’ENDESA i els augments del preu de la llum per part del Govern Central, l’Ajuntament de Capdepera ha vist augmentar considerablement la despesa en electricitat. Per aquest motiu, des del departament de Vies i Obres, a càrrec del regidor Mateu Garau, l’any 2009 es va encomanar una auditoria energètica de l’enllumenat públic per saber quines mesures aplicar per baixar la despesa i el consum.

La solució que es va proposar va ser el canvi de bombetes de vapor de mercuri i incandescents a bombetes de baix consum, d’aquesta manera es redueix el consum d’electricitat, i com a conseqüència la despesa. El canvi de bombetes s’ha dut a terme amb el segon Pla E a tots els nuclis del municipi, arribant al voltant d’un 95 % de bombetes canviades, un total de 2605, que consisteixen en: 1630 de vapor de mercuri de 125 W a vapor de sodi de 70W; 864 de vapor de mercuri de 250W a vapor de sodi de 150 W; 94 incandescents de 60 W a fluorescent compacte de 7 W; 4 incandescent de 100 W a fluorescent compacte de 11 W; 13 incandescent de 150W a fluorescent compacte de 20 W.

L’empresa encarregada de l’auditoria va especificar que hi ha havia més actuacions a fer per continuar baixant la factura de l’enllumenat públic, i es va oferir com a assessoria per continuar amb la tasca. Es va signar un contracte d’un any de termini on l’empresa ha realitzat un estudi de la situació de l’enllumenat de Capdepera i s’ha encarregat de la gestió dels comptadors municipals.

Actualment s’estan aplicant les diferents mesures recomanades a l’estudi energètic que duran a  reduir la despesa econòmica en un 20% de la facturació anual de l’Ajuntament. Les mesures es vénen aplicant durant els darrers mesos de l’any 2010, i ja s’ha detectat la baixada de la factura.

Detalls de l’estudi energètic

Segons es desprèn de l’estudi, l’Ajuntament de Capdepera té un total de 92 subministres de baixa tensió, 66 d’enllumenat públic i 26 de dependències municipals.

L’estudi aconsella treballar en quatre aspectes per aconseguir reduir la despesa elèctrica. Els tres primers s’estan duent a terme, i el quart està en estudi.

  1. Passar subministres al Mercat Lliure: l’any 2009 es va alliberar el mercat elèctric i van sorgir noves empreses amb ofertes diferents. L’Ajuntament de Capdepera ha passat 49 dels 92 subministres al Mercat Lliure 
  2. La optimització de la discriminació horària: Les tarifes de llum són diferents segons les hores del dia. L’Ajuntament de Capdepera tenia 20 subministres susceptibles d’aplicar la discriminació horària.
  3. Ajustar la potència contractada a la potència demandada: hi ha 7 subministres que tenien una potència contractada superior a la potència que usen.
  4. Instal·lar bateries de condensació per baixar l’energia reactiva: aquesta mesura no s’ha aplicat perquè comporta una inversió inicial de 8.177 euros. La instal·lació de bateries suposaria que 8 subministres que paguen una multa per excés d’energia reactiva, deixessin de pagar-la.

Amb l’aplicació de les quatre mesures, l’estalvi econòmic anual de l’Ajuntament de Capdepera en energia elèctrica seria de 125.578 euros, el 20%

 

Cap Vermell vol agrair que a més del comunicat de premsa municipal sens hagin facilitat, a petició nostra, les dades del consum elèctric municipal dels sis darrers anys perquè pensam que quan es parla d'una xifres s'han de conèixer tots els montants i d'aquesta manera poder saber certament de què parlam. Consideram que l'estalvi energètic que es fa és molt important i necessari.

 Fetes aquestes consideracions també creim que la despesa elèctrica municipal és molt alta, excesiva. I que la reducció passa per una raccionalització del consum a tots els nivells així com campanyes de sensibilització dels usuaris dels serveis públics a fer un ús acurat de tot allò comunitari. Una dada interesant de referència seria saber (i de fet aquests estudis i auditories haurien de treballar sobre aquestes dades) el cost per habitant de la despesa elèctrica. A Capdepera el 2010 es situà al voltant dels 54€/habitant.


Esperam que la publicació d'aquestes dades ajudin a sensibilitzar-nos al respecte. I si voleu suggerir alguna iniciativa sabeu que ho podeu fer al telf. 900998877 o fer-la pública al aquestes mateixes pàgines