Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 463
És una de les variables més importants que ocasionen les temperatures mínimes tan altes.



L'escalfament de l'aigua del Mediterrani, entre 4 i 5 °C, és un problema que els serveis meteorològics adverteixen i sembla que ningú no vol abordar. És la resposta de l'aigua a l'episodi càlid extrem que ha afectat la Mediterrània occidental la darrera setmana. La temperatura superficial de l’aigua de la mar s’enfila, per primera vegada aquest estiu, per damunt dels 30ºC. 

L’Institut Oceanogràfic de les Illes Balears alerta que aquest fet cada any es produeix abans També alerta de l’impacte que això té en els ecosistemes. Els experts ja parlen d'una tropicalització de la mar mediterrània per a la qual sembla que ja no hi ha un punt de retorn. De fet, enguany ens encaminam a superar els 31 graus de l’estiu passat. 

Una de les principals conseqüències d’aquest escalfament mediterrani és l’afectació negativa sobre els ecosistemes marins. Amb l’increment de temperatura, l’aigua s’acidifica i també compromet la capacitat d’adaptació d’alguns organismes claus per al medi marí, com ara la posidònia i els coralls. A partir dels 28ºC-29ºC, aquestes espècies es degraden i poden arribar a morir.









Pel que fa a les tempestes i pluges torrencials a final d’estiu, hem de dir que és freqüent associar la temperatura de l’aigua mediterrània als grans episodis de precipitació que solen afectar la regió a final d’estiu i a la tardor. Certament, una mar calenta aporta més energia al sistema i afavoreix que les tempestes que es formen a la Mediterrània siguin més actives. Però la mar per ella mateixa no és capaç de formar tempestes, i és només un ingredient dels molts que participen en la seva formació. Per tant, la mar càlida no és un sinònim de possibles inundacions, sinó un factor que les podria agreujar en cas de plogudes intenses.





Mentre, dia a dia, Capdepera registra una de les temperatures mínimes més altes. Per què no refresca? La mar tan calenta fa que les temperatures mínimes siguin altes. Durant el dia, si no hi ha vents forts com és habitual a l'estiu, entra l'embat, la brisa marina, sempre que la terra estigui més calenta que la mar. El que ocorre és que tenint la mar a 28 graus aquesta brisa marina és escassa i no gaire refrescant.

Aquest és un factor que ens han assenyalat experts en meteorologia. Però també n'hi pot haver d'altres. Pensem que ja portam dues onades de calor. Es parla d'onada de calor quan es donen temperatures excessivament altes, per sobre dels 36º C, durant tres dies o més en una zona extensa.