“L'infern més bell que conec” és un colpidor documental que ens apropa a dues realitats: d'una banda, la intolerable situació de misèria de bona part del món, de la qual, a més, els infants en són les víctimes innocents; de l'altra, el raig d'esperança que moltes persones de bon cor intenten fer arribar a aquelles zones més deprimides, davant la manca d'una actuació decidida (i imprescindible) dels països del primer món.
Produït per La Perifèrica i NOOR Film, aquest documental ha estat rodat sota la direcció de Pep Bonet i Cesc Mulet, i relata la duríssima feina que la gent de l'organització “Ajuda al Txad” (http://www.ayudaalchad.com) desenvolupa en aquest país, concretament a l'àrea pediàtrica de l'Hospital St. Joseph en Bebedja. El Txad és el cinquè país més pobre del món i cada any hi moren 170.000 infants per desnutrició. Davant aquesta insuportable realitat, la gent d'”Ajuda al Txad”, tot i saber que el problema excedeix de bon tros les seves capacitats, lluita aferrissadament per pal·liar, en la mesura de les seves forces, el drama que es viu en aquella regió al cor d'Àfrica.
L'aventura va començar el 2013, quan el pediatre Jorge Muñoz, Cap de Servei de Pediatria de la Clínica Quirón Palmaplanas, i la Dra. Reina Lladó, Pediatra i Experta en Nutrició – a instàncies de sor Magdalena Ribas, Missionera Comboniana, natural de Mallorca i directora aleshores de l'esmentat Hospital Sainth Joseph – decideixen organitzar, com a projecte personal, un primer viatge per conèixer de primera mà les mancances i necessitats de l'hospital txadià. D'aleshores ençà, assumint les despeses pròpies, cada any emprenen viatge en companyia d'un equip sanitari per fer arribar medicaments, equips hospitalaris, etc., però també per oferir formació mèdica i donar sortida a projectes concrets, per als quals han aconseguit fins ara 600 kg de medicaments, equips mèdics i 142.000 euros, quantitats importants però del tot insuficients.
El dimarts dia 18, el mateix Dr. Jorge Muñoz, acompanyat d'un dels directors del documental, Cesc Mulet, i de Bàrbara Ferrer (de La Perifèrica) passaren pel Teatre Municipal, on es va projectar el documental de què parlam, basat en els diaris del mateix Dr. Muñoz (autor, igualment, d'un llibre amb el mateix títol). Entre el públic assistent, un bon grapat de membres de l'associació “Herbes de can Planetes”, que aprofità l'avinentesa per lliurar 700 euros a “Ajuda al Txad”.
Al final es va entaular un interessant col·loqui amb el públic, en què tant Cesc Mulet com el Dr. Muñoz explicaren les vicissituds del rodatge d'aquest document i, sobre tot, de la situació lamentable dels infants txadians, una situació que, com varen dir, quan la vius de prop et canvia la vida radicalment. Diu el pediatre que quan veus morir un infant de fam, mai ho oblides. A nosaltres, la simple contemplació de les imatges del documental ens deixà totalment impressionats.
"Ajuda al Txad" bé mereix la nostra ajuda.