Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 2023

 

Ho saben els nostres fills que s’estan menjant diariament el que els hem venut com amics? Estan acostumats a veure tendres animalets des de la cuna: vaquetes i cavallets a la roba; cérvols i aneguets als contes; porquets, gallines i galls d’indi divertidíssims als dibuixos animats. Al cole els mostren granges on els animals hi viuen en unes condicions molt diferents a la dels que els arriben morts al plat. Si els duguéssim a veure les granges de veres i algun escorxador, en sortirien traumatitzats. Paul McCartney va dir que si les parets dels escorxadors fossin de vidre la gent no menjaria carn. Dubt que el creador de “Let it be” tengui raó pel que fa a molts adults, però en el cas dels nens segur que l’encerta de ple. Els grans, del que passa a les fàbriques de fer carn en sabem moltes coses, però mirem cap un altre costat i continuem engolint. Oblidem que pollastres, porcs i vedelles comparteixen unes condicions de vida tan insalubres que per mantenir-los vius, a més d’amputar-los part del seu cos sense anestèssia, han de ser alimentats amb pinsos que contenen antibiòtics que poden arribar fins als nostres cossos. O que per estimular el seu creixement sovint també s’utilitzen hormones...tot i que em podria extendre algunes pàgines parlant de les seves condicions de vida, us n’evitaré el fàstic. A tot això s’han d’afegir malalties que poden ser provocades directament pel consum de carn. Hi ha estudis científics que relacionen de manera clara el consum elevat de carn amb un augment del risc de patir estrenyiment, càncer colorectal, diabetis, osteoporosi, pedres als ronyons, malalties relacionades amb l’aparell cardio circulatori…Fa molt poc un cardiòleg de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona em comentava que s’han fet autòpsies a nens de 17 a 20 anys morts en accident on ja es detectaven plaques arterioscleròtiques que poden derivar en futurs atacs de cor, per posar un exemple.

 


Pel que fa al planeta, no hem de mirar massa enfora per veure les conseqüències d’una dieta rica en carn: a Catalunya per criar porcs en excés hi ha una llista cada dia més llarga de poblacions on no es pot consumir aigua per contaminació per deposicions. Continuam engreixant vedelles de forma massiva tot i que el metà que deixen anar és una causa important del canvi climàtic (ho diu Paul J. Crutzen, descubridor de la capa d’ozó i Premi Nobel de Física l’any 95, i recomana menjar menys carn). A aixo hem d’afegir la desforestació d’amplies àrees del planeta que les grans companyies duen a terme per poder engreixar tots els animals de granja. Per fer un quilo de carn de vedella es necessiten 16 quilos de pinso vegetal i 7 litres de petroli. Per acabar, informes científics també demostren que en un futur proper no hi haurà aigua suficient pels humans i per l’engreix de bestiar. 

 

Tot i que Einstein, Gandhi, Cousteau, Edison, Darwin, McCartney, Navratilova…eren o són vegetarians. Tot i que la major part del planeta és vegetariana (uns per cultura, d’altres per ecologisme i/o ètica i d’altres perquè no els queda més remei), en aquest país ser vegetarià encara és difícil. Però hi comença a haver canvis. Un dels que podem fer és comprar carn i ous ecològics. Els nens, si coneguessin la veritat, a ben segur que també ho agrairien. Seria una primera gran passa.

 

“Tu mateix has de ser el canvi que vols veure al món”
M. Gandhi


Miquel Piris. Periodista ovolactovegetarià