Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 661
per Miquel Piris


Des del seu inici, TV3 va tenir molt clar que havia de ser una televisió universal: partint de Catalunya, havia de mirar al món de fit a fit. Així, va evitar a tot preu convertir-se en un canal "antropològic", recurs al qual va recórrer amb mesura quirúrgica al cap del temps ("El Foraster", per exemple). IB3 va fer tot el contrari i es va "uepcomanamitzar". Tampoc descobriré res a ningú si dic que pareix un canal temàtic de cuina fins al punt que en veure l'informatiu hom se sorprèn que la conductora no aprofiti per aixecar-se a tallar freixura per fer un frit, elaborar un tumbet o una caldereta. Poc més de 30 milions d'euros de pressupost és ben poc i sembla que hi ha una por terrible a perdre la poca audiència que es manté als pobles explorant altres camins. Això, unit a l'auge de les plataformes i que el jovent mira moltes pantalles, però poques són de televisor, deu fer difícil un canvi de rumb que ni tan sols ha intentat el seu darrer director, Andreu Manresa, qui acaba de dimitir blanc dels atacs de Vox i el PP.

Personalment, hi ha productes d'IB3 d'alt nivell professional que m'agraden molt: sèries com Pep; informatius com Zoom (Manresa el va fulminar), divulgatius com Téntol o el concurs "Jo en sé més que tu". Només hi ha un programa que em provoca rebuig: "Gent de la mar" (excepte els reportatges on l'objectiu no és pescar). El dia que hi vaig veure un home mossegant un pop entre els ulls vaig estar a punt de dessintonitzar IB3 per a sempre. Per a mi, el títol hauria de ser "Gent de la mar matant". Res a dir de qui vulgui invertir el seu temps a pescar. Ara, així com està la mar de castigada, fa falta que una televisió pública promocioni que la plomem encara més? És un espai que em provoca quasi tant d'oi com "Jara y sedal" o l'infumable programa de toros, "Tendido Cero", de TVE (sí, encara el fan!).

Per raons similars, però oposades, crec que el millor que ha fet mai IB3 és "Arxipèlag blau". Amb aquesta sèrie, coproduïda per Marilles, la nostra televisió ha mirat al món als ulls i ha demostrat que és capaç de fer un producte digne de la BBC (punt positiu, molt positiu per a Manresa). Tal és la precisió i bellesa de les imatges, el coneixement i la ciència que encapsula cada un dels sis episodis, una assignatura que TV3 encara té pendent. "Arxipèlag blau" és la més gran demostració d'amor que ha rebut mai la nostra mar. Un exemple del que podria haver estat i del que IB3 podria ser en el futur. Un referent que quedarà a la memòria dels teleespectadors com la malaguanyada Televisió de Mallorca.

Miquel Piris