Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 1274

Convoca una acció al Consolat de Mar dia 2 d'abril a les 12h a favor de la lliure elecció de llengua als mitjans audiovisuals


L’Obra Cultural Balear denuncia la possible desaparició dels canals 3/24 i 3/33 el proper dimarts 31 de març si el Govern de les Illes Balears no impedeix. Aquesta desaparició no respondria a criteris tècnics, com ha dit reiteradament l’executiu, sinó a una decisió política. L’entitat recorda que, el mes d’octubre de l’any passat, va presentar una proposta per garantir la recepció plena a les Illes Balears dels canals de televisió en català. En aquell moment, el Govern balear va canviar el canal pel qual emetia el 3/24, i l’OCB ja va advertir que amb la reducció dels múltiplexs autonòmics per part de l’Estat la recepció d’aquests canals perillava.

La proposta presentada per l’entitat, tècnicament viable, defensava utilitzar els canals insulars, actualment desocupats, per garantir l'arribada amb bona qualitat de tots els mitjans de televisió públics en català. L’entitat reitera que no hi ha cap dificultat tècnica que ho impedeixi, n’hi ha prou amb que el Govern arribi a un acord amb els Consells Insulars, i això només és una qüestió de voluntat política. Podeu veure l’informe aquí: http://ocb.cat/index.php?noticia=3391

Amb la desaparició d’aquests canals, si s’arriba a produir, finalitzaria una legislatura negra pel que respecta a l’ús del català als mitjans audiovisuals. Una legislatura que va començar amb el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca, va continuar amb la desaparició del català a les sèries i pel·lícules de producció aliena d’IB3 –que va posar fi a la llibertat que els espectadors tenien de triar la llengua de la seva preferència. A això s’hi han afegit posteriorment la degradació del model lingüístic i la banalització i folklorització de la cultura mallorquina que ha promogut la cadena pública. Una trajectòria de menyspreu envers la llengua pròpia que podria culminar, si no hi ha una rectificació de darrera hora, amb la desaparició del 3/24 i del 3/33. Si no hi ha una decisió política que ho impedeixi, els ciutadans d’aquestes illes podran continuar accedint, a partir del proper 31 de març, a tot tipus de continguts audiovisuals en castellà, fins i tot de canals de dubtosa qualitat, però es veuran privats de la prop de la meitat de la programació en l’idioma propi de les Balears.

És per tot això que l’Obra Cultural Balear convoca una acció per al proper dijous, 2 d’abril, a les 12.00 hores, davant el Consolat dela Mar. L’entitat fa una crida als ciutadans a assistir-hi per reivindicar la nostra llibertat de veure tots els canals de televisió en la llengua pròpia. Per la lliure elecció de llengua, volem veure el 3/24 i el Super 3/33.