Dues espècies de cranc

Text i fotografies: Antoni Mora Plantalamor



Per si vos són d’interès i per la il·lusió que em fa mostrar-ho, vos faig arribar informació i dubtes de dues espècies de cranc.

 

Una és es el Cranc Aranya. Citat ja al Mediterrani al 1999-2000, es maneja la hipòtesi que es tracta d’una espècie invasiva de l’Índic. En tot cas he llegit que no crea massa competència als altres crancs, ja que és herbívor...

N’he vist a molts de llocs de la Península de Llevant, com a cala Torta, es Carregador (sobretot a la punta), la punta de Cala Gat... Dies enrere, al Port de Cala Rajada, a 1-2 m de profunditat, a l'escullera, hi vaig comptar entre 40-60 crancs, només en mitja hora a l’horabaixa.  També a cala en Baster de Formentera, fa uns sis anys.

'Cranc aranya' és un nom comú, molt repetit en diferents espècies, així que, potser va bé afegir que aquest tal vegada és  la espècie indo-pacífica Percnon gibbesi.





 

D’altra banda, a pàgina  http://www.cibsub.com/bioespecie-percnon_gibbesi-28125 hi trobareu informació molt interessant. Després que es trobàs aquest cranc al parc natural de sa Dragonera, a les Balears, un equip del Laboratori de Biología Marina del Departament de Biología de la UIB va iniciar, al 2003, el primer estudi demogràfic i genètic d'aquesta espècie. Van constata que tot i la ràpida expansió, el Percnon gibbesi no entrava en competència amb altres espècies de crancs propis del Mediterrani, ni per l’hàbitat ni per l’aliment.

 

Un altre cranc curiós és aquest que, potser, és una Cranca Borda o d'Alga (Maja crispata). O una  Herbstia condyliata? No és una cranca ”de les bones”, la  Maja squinado, o sí?



 

Tal vegada ho sabeu vosaltres... Aquest exemplar és cec, adaptat a viure dins una coveta marina a l'’bric natural de Cala Rajada. Per això i per les incrustacions, supòs que és un exemplar adult, i no es veu massa voluminós. Puc enviar més fotos  o tornar-hi per acapturar-lo i entregar-lo... No el tocaré si no em deis res o m’inform millor, perquè no sé si és  convenient. En tot cas, ho consultaré al personal de sa Reserva de Llevant.



 

Estic agraït del vostre oferiment de publicar aquesta informació. D’altra banda, vull veure si algú més hi està interessat i vol veure aquests crancs en el seu hàbitat. Jo solc anar-hi amb la càmera, de manera que si algú s’anima i vol venir amb mi, només ho ha de dir. El meu correu, per si voleu posar-vos en contacte amb mi, és Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

 

També vull dir-vos que la vostra web anima moltsa gent!


I un últim avís:
La Direcció General de Pesca i Agricultura  (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.   o 971 672 335)  premia a qui entregui cranques o n'informi.

Toni Mora Plantalamor