Imprimeix
Categoria: Xafarderies
Vist: 1301
La senalla SARA va impressionar el jurat i el públic assistent a la inauguració.


Amb aquests guardons, ha explicat el conseller Jaume Alzamora, “des del Consell volem correspondre la vàlua i transcendència que té l'artesania en la societat mallorquina i contribuir a donar el màxim relleu i visibilitat a les persones que hagin excel·lit en la seva obra i trajectòria i que hagin aportat elements tant per mantenir viu com innovar dins d’un sector tan important per a la nostra economia”.

El Consell de Mallorca va inaugurar dijous la segona Exposició Premis d'Artesania de Mallorca, que mostra les peces guanyadores i les finalistes en l'edició de 2022 d'aquests guardons en el Centre Cultural de La Misericòrdia de Palma. L'acte ha comptat amb la presència del conseller insular de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, la directora d'Artesania, Marta Català i amb la majoria de professionals artesans que van presentar la seva candidatura ,inclosos els guanyadors. La mostra consta de 46 peces d'oficis artesans molt diferents, des de bijuteria, joieria i argenteria, ceràmica, fusta, ferro, teixits fins a vidre, o productes d'alimentació.

El conseller insular ha assenyalat que es tracta d'un sector que enriqueix el teixit empresarial i productiu i que, al mateix temps, preserva oficis tradicionals. "Mereix el nostre suport, tant en la millora de la competitivitat com amb la difusió i promoció dels oficis i dels seus productes", ha apuntat. Alzamora ha explicat que l'exposició sorgeix de la voluntat de retre un homenatge a artesans i artesanes de Mallorca i com un reconeixement a aquests professionals. L'objectiu, segons han explicat, és acostar al públic el treball dels artesans i les artesanes per a difondre la riquesa i la singularitat dels oficis artesans.

En aquest sentit, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha assenyalat que la feina ben feta dels artesans “contribueix a la construcció d’un model productiu més just, equilibrat, i sostenible”. Segons Alzamora, l’artesania “visibilitza les formes de consumir i produir que seran decisives en el futur” i són exemple d’una activitat productiva de proximitat que “contribueix a reforçar el teixit econòmic local i a dinamitzar la vida dels municipis”.



La mostra fa un recorregut per la passada edició dels premis que han incorporat una nova categoria que sota l’epígraf de ‘Tradició de Mallorca’ pretén garantir la salvaguarda dels coneixements, materials, tècniques i productes de l’artesania tradicional de l’illa perquè es transmeti a generacions esdevenidores i es continuï practicant com a mitjà de subsistència i identitat cultural. El guanyador d’aquesta primera edició ha estat Antonio Mas Ramis per la seva obra “Eines per fer marjades”. El segon premi d’aquesta categoria ha estat per a Jordi Carlos Ribas Ros.

Yolanda Izquierdo presentà el bolso d'obra de pauma SARA. Una peça molt treballada folrrada per dins i amb cremalleres i conservant la tradició per dins. Fou finalista i ja pensa en la proposta a fer per l'any que ve. De fet molts dels responsables l'encorajaren i assessoraren al respecte. Així que sols és questió de temps veure-la guanyar.

Na Yolanda comparteix la tenda amb n'Argos i disposa d'una col·lecció de peces d'obra de pauma anomenades yolitas. És l'artesana de l'obra de pauma més jove de Capdepera i ja imparteix classes particulars i tallers a l'IES.

Enhorabona!



I, per cert, a la inauguració de l'exposició es trobaren amb n'Emili Navarro que també quedà finalista amb unes galletes de garrova espectaculars (l'any passat obtingué el premi pel seu gató d'ametlla). Dos joves artesans que ens donaran moltes alegries en anys vinents.