Compta amb 24.000 seguidors a TikTok. Cada vídeo que puja acumula entre 5.000 i 15.000 visualitzacions, segons IB3.

En Toni (Antoni Guiscafrè), un gabellí de 19 anys, compta amb 24.000 seguidors a TikTok. Cada vídeo que puja acumula entre 5.000 i 15.000 visualitzacions. Allà, explica amb humor, i en català, el seu dia a dia. “Un dia puc penjar un vídeo menjant una ensaïmada, com fent dois pel carrer”, diu. No obstant, es va donar a conèixer per queixar-se del transport públic i la massificació turística.

El pròxim divendres, 14 d’octubre, els creadors de contingut en català com ell estan citats al Teatre Xesc Forteza de Palma. S’hi celebrarà ‘LaTroca’, una iniciativa dels governs de les Illes, la Comunitat Valenciana i Catalunya.

“És una trobada que vol posar en comú i que es coneguin les diferents persones, que són més joves de la trentena, que fan ús del català a la xarxa. Perquè el futur del català passa perquè sigui una llengua competitiva a internet”, explica Clàudia Darder, periodista i moderadora a ‘LaTroca’. “Ara mateix, hi ha una escena molt rica i variada de creació de continguts en català”, assegura, per la seva part, Rafel Manera, youtuber a Tabac i sobrassada.

De tota manera, no sempre ha estat així. “Quan vaig entrar a TikTok, no vaig veure absolutament ningú que fes que fes contingut en mallorquí“, diu en Toni. És per això que creuen que ‘LaTroca’ és important: “És necessari que deixem de dividir-nos en tres comunitats autònomes, hem d’actuar com a un territori lingüístic únic“, explica Darder. I afegeix Manera: “‘LaTroca’ anirà molt bé per crear una xarxa de creadors que actualment és una mica inexistent”.

Així mateix, faran taules rodones i un podcast participatiu a càrrec de Tabac i Sobrassada.