L'endemà que el GOB reclama a Medi Ambient mesures efectives de protecció per als illots


Casualitat o no, un lector captà aquesta fotografia del canadair, que a l'estiu fan una encomiable labor en la lluita contra els incendis, "fent punteria" amb el faralló de Cala Gat posant en perill la seva biodiversitat.

Segons explica el GOB, les petites illes i illots de les Balears són joies del nostre patrimoni natural. La seva separació física de les illes majors ha generat en alguns casos l’evolució de tàxons exclusius, que en tot el món només viuen en aquests pocs metres quadrats enmig de la mar, i on s’han pogut preservar d’alguns impactes greus (com la introducció d’espècies invasores) que han afectat i afecten les illes majors. El cas més conegut és el de les sargantanes, però comptam també amb un nombre important d’endemismes invertebrats i també alguns endemismes vegetals. D’altra banda, amb un litoral bastant o molt humanitzat a les illes majors, els illots són reductes per a les espècies d’aus marines que s’hi troben més segures per a descansar i en certes ocasions reproduir-se.

El recentment publicat Atles de les petites illes i els illots de les Balears inventaria 149 illots que compleixen el criteri de comptar amb la presència de plantes vasculars o fauna terrestre.

Segons l’anàlisi realitzada pel GOB, 121 d’aquests illots estan emparats per figures de protecció (81,2%), ja que formen part de parcs naturals, parcs nacionals (Cabrera), reserves naturals o espais de la xarxa Natura 2000 (ZEC, LIC o ZEPA).

 

A la vista de les dades, tal volta haurien de fer "punteria" a altres indrets no tan valuosos. El més senzill és situar diverses boies. I endavant!