04/07/04 — La Rioja, un mar de raïm



Dins la tònica que es va fent habitual, a les 6'30 ens aixecam, ens pegam una fregada, arreplegam els ormeigs, preparam les màquines i tiram a pedalar. Tot d'una, però, compram magdalenes artesanes a un forn que trobam obert i ens les menjam a un bar, mullades amb un bon cafè amb llet (excepció feta d'en Joan Genovard, qui, com ja és de costum, li pega de suc de taronja).


Passen pocs minuts de les 8'00 quan agafam carretera i manta, més ben dit, camí i manta. Fins a Logronyo hi ha una estirada de 10 km que feim aviat, perquè el camí és molt agradable, i sense a penes dificultats, més aviat en descens. Abans d'arribar-hi, feim una returada en el casetull de la cèlebre senyora Felisa, qui morí l'any passat, i on una filla seva continua amb la tradició d'oferir al pelegrí "agua, higos y amor". "Són catalanes, verdad?", ens demana la bona dona. "No, somos de Mallorca", li aclarim. "Ah, bueno, los catalanes, los valencianos, los mallorquines... todos hablan la misma lengua", ens enfloca. Per terres de La Rioja ho tenen més clar que per molts d'indrets de per aquí, com es veu. Aprofitam per segellar les credencials.



A les 8'45 ja som a la capital de La Rioja. Passam per l'Oficina de Turisme on demanam una mica d'informació de la ciutat, però travessar-la seguint les fletxes grogues del camí no presenta cap dificultat, i a més passa pel costat dels edificis més emblemàtics. Així que matam dos ocell amb el mateix tret. No ho havia dit, però tenim bon dia: fa sol, però una mica d'oratjol mitiga la calor. Sortint de Logronyo el camí és molt bell, especialment a l'inici, per entre un parc públic immens; després, el camí s'endinsa en camps de vinya que no tenen fi. L'alt de San Anton té un tros molt dolent, que hem de fer a peu. A les 11'OO ens
aturam a Navarrete i berenam.


A les I3'30 arribam a Nàjera i feim un tomb pel poble, per conèixer-lo. Anam a dinar al restaurant "El buen yantar", on efectivament dinam bé. Menú del pelegrí, 8 eur (jo menj espaguettis i sorell torrat, ben bo). Som a La Rioja i ens serveixen el vi negre fresc de la gelera. Per aquí ho toquen saber, com s'ha de servir. Mentre dinam, feim una trucada a en Mateu Cantó: és diumenge i el trobam enmig de la mar, barquejant, de manera que no queda molt clar qui fa enveja a qui. Després de dinar, la becada la feim sobre la gespa, com un matalàs, que s'estén al costat del riu Najerilla, dins la població mateixa. Aquests espais públics, tan grans i ben cuidats, sí que en fan d'enveja! Abans d'abandonar aquest poble feim el cafetó de costum, o el te amb gel, o el que sigui.



Són passades les I7'30 quan reprenem la marxa. Fa molta calor, avui. Suam de valent, perquè tot just deixar Nàjera ens trobam amb una costa d'allò més agra, encara que, afortunadament, no és massa llarga. Després el camí se suavitza i, altre cop, les vinyes s'estenen a banda i banda, fins on la vista abasta. Abans d'arribar a Santo Domingo de la Calzada, ens trobam amb una altra pujada d'aquelles d'aferrar-s'hi, més llarga que la primera. A alguns se'ns entrevessa, i parl per mi mateix. Fa estona que no sabem res de
n'Ani i n'Olga, que havien quedat una mica endarrerides.




A les 20'05 arribam a Santo Domingo de la Calzada i abans d'entrar a la ciutat telefonam a les al·lotes, per saber per on paren. Quina no és la nostra sorpresa quan ens diuen que ens esperen davant l'alberg. Quan nosaltres hi arribam ens diuen que s'han perdut i que... han adreçat! Fantàstic! Per cert, l'alberg Casa del Santo és ple i anam al que hi ha una mica més avall, en el mateix carrer Major, el de l'Abadia Cisterciense Ntra. Sra. de la Anunciación. En aquest tampoc no hi ha llits, però ens ofereixen matalassos, a una mena de pavelló, que no dubtam d'acceptar. Com sempre, la dutxa fa miracles i després sopam a la primera cafeteria que trobam, de "raciones"; no hi ha menú, cosa que encareix una mica l'àpat. A l'alberg no ens cobren res, ens demanen la voluntat i deixam 20 eur. per tots sis.



A les 22'00 ja hem agafat matalàs. La sala és comunitària, som més de 50 i, segons sembla, al llarg de la nit el "concert" ha estat espectacular.



Dades estadístiques:
Km recorreguts: 59’170
Promig: 12'2
Velocitat
màxima:
50'5
Temps invertit: 4h. 53'48
Kms. Totals: 184’40