Imprimeix
Categoria: Excursions
Vist: 3746
Una passejada matinera pel ponent mallorquí


 
Dissabte  8 d’abril les Cranques reumàtiques i Camina, caminaràs vam fer l’excursió pel camí que uneix Calvià amb Puigpunyent, amb la pujada al puig de na Bauçana.  Una ruta alternativa a la programada per  la Serra de Na Burguesa, ja que per diversos motius no comptarem amb el guiatge previst.


L’alternativa va resultar una ruta senzilla, per camins amples i ben traçats, i  amb excel·lents vistes.

L’autobús sortí de Capdepera a les 8 i, després de recollir el grup serverí, marxà cap a Palma i al poble de Calvià que es preparava pel mercat. Travessant el poble iniciàrem la caminada per un carrer proper a l’església de la vila. Tot d’una trobàrem el primer senyal (la ruta es troba molt ben senyalitzada) indicatiu de GR 221 amb un panell informatiu de la ruta. L’itinerari transcorre per un tram asfaltat fins arribar al Camí del Pou Nou, on comença el tirany de terra que puja suaument entre pins.  Es tracta del comellar de Son Mir, delimitat pel vessant est d’Es Castellet (218 metres) i Sa Serra Llarga. Poc després ens aturàrem a fer la berena i llegir les explicacions dels elements etnològics que trobàrem a la zona, tots ells lligats a la cultura de l’aigua: pous, síquies, l’aqüeducte i aljubs.



El més important és el Pou Nou. Un pou amb un aljub de grans dimensions, que té una placa commemorativa. Pujant per una vall , enmig d’un bosc de pinar guanyàvem alçada i se començaven a veure panoràmiques de la costa de Calvià. 
 






 
En l’urbanització de Son Font, situada a dalt d’un turó, la vista és magnífica: uns panells ens ajudaren a identificar els elements del paisatge.







Passada l’urbanització el camí segueix, sense perdre alçada, mostra unes magnífiques vistes del Puig Galatzó, vistes que es mantindran gairebé tot el camí. Travessàrem una barrera i trobarem altre panell informatiu, recordant que érem a la Ruta de la Pedra en Sec. Passada la barrera s’albira a la dreta el puig de na Bauçana i a l’esquerra Galilea amb el Galatzó de fons. Aquesta zona es coneguda com Ses Llegítimes.







A la zona més alta tinguérem la visita d'un voltor negre, que sobrevolà la zona.

El camí descendeix suaument cap a Sa Rota d’Abaix i Sa Planeta. Davant nostre s’hi trobava Galilea. Decidirem pujar al puig de na Bauçana ( 614 m), que malgrat la seva discreta alçada permet gaudir d’unes vistes espectaculars de la zona del Galatzó, de la part sud-oest de la Serra de Tramuntana i del Pla  de Mallorca i Palma. El dia no era massa clar i les panoràmiques quedaren una mica deslluïdes. A dalt ens férem les fotografies de rigor. No dinàrem a dalt perquè uns companys quedaren a la desviació del camí de pujada, així que en pocs minuts érem de tornada i seguirem cap a Puigpunyent.





De baixada ens aturàrem a una vorera del camí, a dinar. Ara ens quedava la baixada fins a Puigpunyent. El camí de terra acaba a una barrera,  al coll del Molí del Vent, a la carretera de Puigpunyent a Galilea, Per evitar fer massa asfalt, intentàrem seguir un camí però una barrera tancada ens obligà a reprendre el camí original.

 

Xino-xano arribàrem a Puigpunyent per la carretera, una hora abans de l’horari previst, però l’autobús ja ens esperava.



Com alguns teníem pressa i el camí de tornada era molt llarg iniciàrem el retorn.



Una agradosa caminada, amb molt bones vistes i millor companyia.



Aquest és recorregut: