Una excursió tranquil·la per acabar l'any.
L’excursió prevista per la vall de Superna va ser canviada per aquesta que recorre bona part del camí vell d’Esporles, Vam sortir el diumenge dia 14 de desembre amb autobús. Entre Cranques Rreumàtiques i Camina, caminaràs érem una trentena d’excursionistes. Arribats a Puigpunyent, just vora el torrent vam treure el plànol per a estudiar la ruta. Sota l’amenaça de pluja iniciàrem la pujada (molt suau) cap a la possessió de Son Fortesa, a la dreta tenim el puig de na Fàtima.  El camí en aquest tram es troba asfaltat i és molt fàcil. L’arribada a les cases és molt bella, aprofitàrem per a fer-nos unes fotos.Just devora les cases surt un caminoi cap a l’esquerra, endinsant-se en el bosc d’alzines. En aquest bocí hi ha més pendent, però no arriba ser gran cosa. De fet sembla una drecera ja que aviat  tornàrem a un camí més ample: el camí d’Estellencs. Unes passes més endavant ens aturàrem a berenar. 

Reiniciàrem el camí, en sentit ascendent i poc abans d’arribar a les cases de Muntanya, totalment en runes, poguérem veure les restes d’una taulera. El camí, ben senyalitzat, passa sota les cases i gira cap a l’nord-est, entre restes de camps de cultiu i marjades d'oliveres, a cercar el coll  d’Estallencs.Seguirem un bocí ascendent, dins el bosc, per un camí còmode fins arribar a una bifurcació. Seguint el camí tornaríem a Puigpunyent pel camí des Grau i el brancal de l’esquerra (escendent) ens du cap a Estallencs. Acabàrem de fer la pujada fins el coll d’Estallencs on ens feren la foto de grup amb la mar de fons.

 
A partir d’aquí comença la baixada, ben suau. Sense perdre alçada seguírem paral·lels a la Serra des Puntals enmig d’un meravellós bosc. Com hem dit abans el camí és molt agradós. Aquesta ruta sembla un passeig relaxat. Això ens permet veure els elements de construcció popular com ara sitges, casetes, piques d’aigua, forn de calç...

 Xino-xano arribàrem  Planícia, passant prèviament pel bosc de Planícia i  el comellar de Sa Font. També gaudíem de les vistes sobre Estellencs i es Galatzò, per bé que la boira era present. No era un dia massa clar, vaja.

 

Poc abans d'arribar a les cases el camí passa sota uns grans pins, de fet el lloc s'anomena Es Pins Veres.

 

A Planícia vam aturar a dinar i aprofitàrem per fer una visita envoltant les cases, especialment el gran safareig.

 

Seguírem el camí cap a Banyalbufar, passant sota les cases de ses Collidores i més tard s’Arboçar.  Aquest tram és de pujada molt suau al principi i després baixa cap el torrent de Son Roig.  Vorejàvem el puig de sa Vela.Abans d’arribar a sa Font de la Vila passàrem un creuer que correspon al camí des Correu que uneix Banyalbufar  a Esporles. Aquí s’inicia una baixada bastant accentuada: el camí era asfaltat i trobàrem cases de les afores del poble.

 

És un camí ben conegut i en poc temps som a la plaça de la vila. Després de descansar un poc, cridàrem al bus que ens havia de recollir i tornar-nos a Son Servera i Capdepera.

 
Algunes imatges de bolets...