Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 2525

"Criminalitzar un sol col·lectiu no ens pareix ètic i a la vegada tampoc consideram just que s’aprofiti l’evidència d’una mancança dels recursos de recollida i d’infraestructures per suportar-la perquè es creï controvèrsia a un lloc digital"

foto arxiu



El moviment de caravàning internacional planteja una manera diferent i  alternatives de fer turisme, amb contacte amb la natura i respectant el medi ambient. Però sembla que, al generalitzar-se, aquest moviment també s'ha tornat “urbanita” en el sentit que vol mantenir els mateixos usos i costums que quan viuen a la ciutat o zona urbana. En tot cas, diversos col·lectius s'han agrupat com a UNIÓ BALEAR DE CARAVANING i ens responen a diverses preguntes.

- Sou un col·lectiu organitzat? Com i de quina manera? En nom de qui parlau? 
- Sí, ens hem organitzat, unint tots els grups a les xarxes socials que fan referència al mon del caravàning de les Illes Balears, per tant el grup és molt nombrós. Vam començar amb algunes associacions i continuam amb grups informals de whatsapp que també volen fer feina amb conscienciació i bones pràctiques. També organitzam les reunions amb diferents ajuntaments a més de difondre als diferents grups la consciència i foment de les bones pràctiques.
El grup es va crear a partir de la desinformació que hi ha sobre el nostre món, amb la intenció d'informar i corregir les males pràctiques, amb l'aprovació de tots.
És evident que intentam parlar en nom de tots els grups que es van adherint a aquesta iniciativa amb molta d'il·lusió i esforç.

- Sou de tot Mallorca o sobretot de la zona de Manacor?
- Com hem exposat abans, a l'anterior pregunta, en el grup hi ha gent de totes les illes exceptuant Formentera, ja que a aquesta illa estan totalment prohibits els vehicles-habitatge i tot el relacionat amb el mon del caravàning .

- També vos organitzau cada cap de setmana per anar a un determinat indret?
- No, el que va succeir el passat cap de setmana a cala Agulla va ser una casualitat, mai hem fet una quedada amb grup, si bé la mancança d'espais provocada pels tancaments de diferents indrets que el nostre col·lectiu utilitza molt sovint ha contribuït a la crescuda de vehicles en aquesta zona, tot pensant que en els darrers anys la quantitat de vehicles-habitatge s'ha incrementat notablement, al mateix temps que minven els llocs d'ús.
 

- Vos posàreu en contacte amb Cap Vermell al veure l’article Fems i brutor al pàrquing de Cala Agulla. Què hi teniu a dir, per aquests fets en concret?
- Sí, és veritat que els diferents grups de whatsapps que tenim i des d’on ens organitzam feien fum a causa de la notícia, ja que molts dels caravanistes que hi eren estan dins els nostres grups. La preocupació era més que evident! És veritat que el passat cap de setmana hi va haver molts més vehicles i en general visitants de tota mena, però ens compten els que hi eren que regnava un ambient molt sa i no hi va haver contratemps.

- A principis de temporada, cada any hi sol haver crítiques i comentaris sobre el fet que deixau brutor i  no cuidau el medi ambient d'un lloc pel qual no pagau. Vos acusen de poc responsables. Per què?
- És evident que a tots els col·lectius hi ha de tot i més. Cert que principalment el que més es nota i ens deixa en evidència són les males accions d'alguns, no tots. En referència al pagament per estacionar, si bé és cert que en temporada baixa no és de cobrament per a cap tipus de vehicle, no només els vehicles-habitatge, a més d'emparar-nos amb la instrucció 08/V-74 de la Dirección general de Tráfic: “…a juicio de esta Dirección General de Tráfico es indiscutible que la exclusión de determinados usuarios de la vía debe ser necesariamente motivada y fundamentada en razones objetivas, como pueden ser las dimensiones exteriores de un vehículo o su masa máxima autorizada, y no por su criterio de construcción o utilización, ni por razones subjetivas.” I volem remarcar que el nostre col·lectiu en cap moment s'ha negat a pagar cap quota o tiquet que se'ns hagi presentat i a les institucions a les quals ens dirigim recomanem que les àrees que disposin de serveis hi hagi quotes segons el serveis prestats. També volem destacar que ens hem posat en contacte amb l'Ajuntament de Capdepera per a consensuar possibles solucions a fi de fomentar la convivència amb els veïns.

- Però  el que va passar la setmana passada és que deixàreu  fems defora dels contenidors. Encara que estiguessin plens, això és una porcada, no?
- Com hem dit abans, la quantitat de vehicles a la zona va ésser molt nombrosa i no només vehicles-habitatge, sinó que també hi va haver molts de cotxes de gent que aprofita el bon temps per passar un dia de platja en família. Criminalitzar un sol col·lectiu no ens pareix ètic i a la vegada tampoc consideram just que s’aprofiti l’evidència d’una mancança dels recursos de recollida i d’infraestructures per suportar-la per que es creï controvèrsia a un lloc digital.

- No m'heu acabat de respondre, però anem a una altra pregunta. Com a ANEI, zona privada (no és un espai públic) i sense ser zona amb serveis, enteneu que hi ha unes restriccions que no compliu?
- L'actual pàrquing està situat a un lloc considerat com a ANEI i en una zona declarada Lloc d'Importància Comunitaria (LIC) i Zona d’Especial Protecció de les aus (ZEPA). Així i tot, no existeix cap tipus d'ordenació ni tampoc regulació, per tant, un vehicle-habitatge que pagui els seus imposts correctament hi pot aparcar, igual que qualsevol altre vehicle. En tot cas, si existeix cap tipus de restricció que no complim, ho fem tots el usuaris i no només els vehicles-habitatge.

 

- Deis que heu parlat amb l'Ajuntament de Capdepera. Amb qui, quan i per què?
- Sí,  hem tingut l'oportunitat de parlar amb Pere Terrassa Hernández, regidor de Turisme, Teixit Empresarial i Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Capdepera, per telèfon, a més d'enviar-li distints correus electrònics sol·licitant una reunió abans que “Cap Vermell” es fes ressò de la notícia. No obstant això, no ha estat possible donats els moments que ens ha tocat viure, amb totes les restriccions provocades per la pandèmia de COVID-19. A més de la dificultat que suposen les recomanacions, hem demanat que hi hagués la presència de la regidora de policia Carmen Corraliza i de Mobilitat, Mónica Viejo Becerra.

- Heu arribat a qualque acord?
- Sí, hem enviat diferents escrits als registres de gaire bé una trentena d’'juntaments per acordar reunions. Alguns d'ells ens han respost, com ara Sant Llorenç, Escorca, Santanyi (zona de Cala d’Or), Artà i per suposat Capdepera. Amb diversos consistoris i institucions estam pendents d’acordar reunions i amb d'altres el silenci administratiu és més que evident.

- Què necessitau o de què voldríeu disposar en venir a Capdepera?
- La modernització del nostres vehicles-habitatge fa que les necessitats del nostre col·lectiu siguin cada vegada menys nombroses. Això no obstant, i aquest és uns del punts més delicats, són àrees de serveis i seria recomanable una distribució equitativa a totes les illes, encara que, el més important en aquests moments és que en lloc de restriccions ens aportin solucions, cooperació i respecte al nostre col·lectiu, ja que practicam el turisme itinerant reforçant l'economia a tots els establiments que visitam, restaurants, gasolineres, forns, ferreteries, botigues, museus, teatres, bodegues, com qualsevol altre tipus d'establiment, i que també i més que d'altres tipus de turisme donam suport al petit comerç,  i això fa que la riquesa al seu municipi es vegi augmentada considerablement, cosa d'agrair en moments com els que ens ha tocat viure.


- Alguna cosa més a afegir?
- Som conscients de la importància de les bones pràctiques al nostre col·lectiu, per això duim a terme una campanya de conscienciació entre els nostres diferents grups per tal de fomentar la convivència i les formes. Estam fent molta de feina en aquesta àrea, a més de voler donar-nos a conèixer a través del cartell adjunt. I ja per acabar donar les gràcies a la revista digital Cap Vermell per donar-nos l’oportunitat d'exposar el nostre punt de vista en relació a l’article publicat en aquest mitjà titulat Fems i brutor al pàrquing de Cala Agulla.




Gràcies a vosaltres. Sols des del coneixement es pot arribar a comprendre als altres.


Fotografies d'arxiu.
Aquesta darrera correspon a una reunió del llavors regidor de Turisme, Sebastià Sureda, amb el president de l'Associació d'Autocaravanes de Mallorca (2012)
.

De llavors ençà poc s'ha avançat.