Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 2441
"El que més destacaria d'aquest Estat d'Alarma, seria el confinament dels residents a les seves habitacions,..."



Tots sabem per les notícies que les residències de gent major han estat molt castigades per la pandèmia de la COVID-19, tant pel que fa al nombre de contagiats com pel nombre de morts. La situació de vulnerabilitat de la gent major ha posat les residències en el punt de mira i els protocols d'actuació dels treballadors i cuidadors han esdevingut una de les claus per aturar l'expansió del coronavirus, en aquest sector tan sensible. Ben és cert que a les Illes Balears ( i el nostre municipi) la pandèmia ha tingut un una incidència menor a altres comunitats, per tant els protocols i el confinament sembla que han estat efectius. Així i tot, ara mateix, a les residències de les Illes Balears hi ha 164 usuaris amb contagi actiu per coronavirus, d’altres 90 han superat la infecció i 80 han mort (dades de dia 30 d'abril de 2020, font Conselleria de Sanitat de les Illes Balears). 

Per les notícies que ens havien arribat de la Residència de Capdepera, gestionada per DomusVi, no s'havien registrat infeccions entre els residents, però han seguit complint estrictament els protocols de protecció. Per contrarestar el confinament dels major i la restricció de les visites, s'han creat mecanismes de comunicació amb els familiars. Malgrat tot hi ha preocupació, com és general en la societat, davant el risc al contagi. El missatge que es transmetia a familiars i usuaris era de tranquil·litat.

Na Montserrat Rodríguez Batanero ha hagut de dirigir la Residència en aquest període tan complex i adaptar les rutines diàries a la prevenció de la COVID-19. Poc després de la seva arribada al centre, va ser al gener d'enguany, va començar l'extensió del virus, el confinament i l'inici de l'alarma social per la seva incidència a les Residències, tot un repte que de moment se salda amb cap usuari positiu de la COVID-19.

Amablement ens ha contestat a les preguntes que l'hem fet, per conèixer de primera mà com estan els nostres majors i els treballadors de la Residència de Sa Font de Sa Cala.



- Quants de residents teniu actualment? Han hagut canvis en el nombre d’usuaris?
- Actualment a la residencia DomusVi Capdepera tenim 112 residents. Malauradament, durant aquest període de confinament aquest nombre ha variat.

- Com ha afectat la crisi de la COVID-19 a la Residència de Capdepera?
- El que més destacaria d'aquest Estat d'Alarma, seria el confinament dels residents a les seves habitacions i el fet que s’hagin tancades les visites de familiars i amics a la residencia.

- Com ha canviat el dia a dia dels residents?
- Els residents cada dia són dinamitzats pel nostre equip de teràpies, que prepara setmanalment activitats com el bingo, gimnàstica, lectura de la premsa, cartes de familiars, … Però, en comptes de fer-se les activitats a la sala de teràpies, es fan al passadís i els residents queden a la porta de les seves habitacions.
El contacte amb les seves families es realitza mitjançant videotrucades, trucades, correspondència o missatges al blog de la residencia que els hi fem arribar, a més de la comunicació diària que el centre manté amb els familiars per informar-los de la situació del centre i dels residents.


- Quines mesures per evitar el contagi heu pres? S’han modificat els protocols habituals? Com afecta a la vostra dinàmica de feina?
- Hem seguit des del primer moment les indicacions i protocols establerts tant pel Ministeri de Sanitat com per les autoritats locals i el nostre departament tècnic. Si qualque resident presenta símptomes és aïllat per prevenció i les mesures a l'hora d’accedir a la seva habitació segueixen les que marca al protocol.
Els protocols abans de la COVID-19, no eren els mateixos, per suposat. En aquests moments són més estrictes i rigorosos, nosaltres els hem aplicat i continuem aplicant sense excepcions des del primer moment.

- Què ha estat el més difícil a l’hora d’organitzar-se per prevenir els contagis?
- No vam tenir dificultats en organitzar les tasques, els residents i els treballadors es van adaptar ràpidament a aquests nous canvis.


- Hi ha més tensió, por, problemes o estrès entre el personal?
- Ara mateix no, pero al principi del confinament l’equip tenía més dubtes. Des del centre es va anar facilitant tota la informació al respecte i es va formar al personal per estar previngut en el cas d’un possible contagi per la COVID-19. A dia d’avui seguim actualitzant la informació referent a protocols. 

- Heu disposat de material de protecció suficient?
- Si, la companyia ens ha fet arribar des del primer moment tot el material necessari per a protecció i actuació davant la COVID-19, tant per residents com per a treballadors.  He de dir que, avui per avui, encara continuem rebent periòdicament més subministraments de material de protecció. En cap moment hem tingut falta de material.
A més, volem tornar a agrair a les families i amics dels residents i del centre la gran tasca que varen fer, fent-nos arribar mascaretes casolanes al centre. Aquestes es van repartir entre tot el personal del centre. Aquesta mostra d’afecte, sens dubte, ha estat molt ben valorada per tots. 


- Quin missatge donaríeu a les famílies dels residents?

- Voldria donar molts ànims i forces a tots els familiars i amics dels nostres residents, especialment, a totes les families que durant aquest confinament han patit la pèrdua d’un ésser estimat i no han pogut compartir els últims moments junts. Per nosaltres també suposa un cop molt dur, perquè els residents són com la nostra segona família, estem amb ells en el dia a dia i els tenim molt d’afecte.


Moltes gràcies per contestar a les nostres preguntes, i apropar-nos a com heu viscut aquesta etapa de confinament a la Residència DomusVi de Capdepera. Desitgem de tot cor que la pandèmia passi amb la mínima afectació a les persones que conviuen a la residència, residents i treballadors, alhora que ens afegim a l'aplaudiment per a tots els qui teniu cura dels nostres majors.