Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 2228

"Hi ha mancança i desproveïment d'alguns productes de primera necessitat, com per exemple, termòmetres, esperit, guants, mascaretes, etc... Van arribant en contagotes. No son fàcils d’aconseguir i quan arriben te n’adones que el preu ha sofert una pujada notable. i que són escassos i inclús limitats."












Teresa Infantes Cruzado és el somriure de la Farmàcia de Via Mallorca de Cala Rajada. És molt bona cuinera, i molt marxosa. De família molt coneguda al municipi, té 48 anys i fa 12 anys que fa auxiliar de farmàcia. Començà a la farmàcia Antich i també va passar per la de Capdepera, ara fa feina a la de Via Mallorca

- Sou uns dels nous herois socials. Pensaves que se valoraria tant la vostra feina?
- La veritat és que no pensàvem que la nostra feina seria de tanta importància.
En condicions normals solem donar un servei d’informació i opinió al pacient i et dones conta que es crea una relació de confiança entre les dues parts.
En aquests moments aquesta confiança s’accentua encara més.

 Parlant de treball, ha augmentat molt la feina des de que es va decretar l’Estat d’Emergència?
Els primers dies sí que hi va haver moltíssima de feina. Hi havia por i la gent pensava que es quedarien sense medicaments, les imatges dels supermercats, amb la gent  apilament de també es va traslladar a la farmàcia. Ara la feina ja ha minvat i el ritme és més tranquil.

-  En què ha canviat la teva feina des de llavors?
- Respecte als pacients, a més de la compra dels seus medicaments habituals, necessiten ser escoltats i rebre consells en relació al virus i com prevenir-lo en la mesura del possible. Han augmentat molt les telefonades, tant per a consultes, com per saber si a la farmàcia tenim certs productes.
Respecte a nostra manera de fer feina, hem fet alguns canvis als torns, hem posat mesures de seguretat entre nosaltres i entre els nostres clients i així minimitzar el risc de contagi; mantenim la distancia de seguretat i contínuament estam desinfectant les superfícies. També hi ha hagut redistribució de la farmàcia per a limitar l’accés a certes zones per part dels clients, el que en ocasions també ens dificulta els desplaçaments.
En definitiva, s’han pres les mesures necessàries, un poc complexes, però s’ha d’entendre que es pel bé de tots i que intentam fer-ho el millor que podem.


- Hi ha més tensió, por, problemes, ... stress?
- Sí, hi ha de tot. Els clients més majors es troben desatesos en relació als riscos. Intentam facilitar tota la informació que bonament podem oferir.
En general se nota la tensió, la por, els problemes de contagi,…No sols els clients tenen por, nosaltres, de vegades, també en tenim i evidentment ens sorgeixen dubtes. Lògicament cap de nosaltres volem emmalaltir ni dur-mos la malaltia a ca nostra.



- Heu tengut dificultats a l’hora de reposar o que et donin el material necessari de protecció?
- Sí, no és fàcil. Hi ha mancança i desproveïment de molts productes de primera necessitat en aquests moments, com per exemple, termòmetres, esperit, guants, mascaretes, etc. Van arribant en contagotes. No son fàcils d’aconseguir i quan arriben te n’adones que el preu ha sofert una pujada notable i que son escassos i inclús limitats.


- Heu de posar ordre entre la gent a l’hora d’entrar o sols foren els primers dies?
- Ja he comentat que varem haver de prendre mesures de seguretat i distancia entre els clients, més que res per estalviar riscos de contagi entre ells, sobretot els primers dies quan es ajuntaven prou persones. Emperò, tanmateix els nostres clients, des de el primer dia ho varen entendre i ho respectaren i no hi ha hagut cap problema. Les volem agrair la comprensió i col·laboració a tots ells, ja que no es fàcil fer feina en aquesta situació.


- El comprador segueix les normes bàsiques o les heu de recordar?
- Hi ha de tot, des de els que es comporten i segueixen les normes com pertoca, fins als que no volen seguir-les, passant pels despistats que no s’en recorden.


- Els primers dies, la gent feia aplec de medicaments per si de cas?
- Els primers dies hi havia molta desinformació, però ara encara segueix havent gent que fa aplec innecessari, perquè tenen por a quedar sense.

- Quins altres productes foren els primers que s’acabaren, els que la gent comprava sense mesura?
- Tot el que sortia per televisió; gels hidroalcohòlics, mascaretes i guants, com productes preventius i desinfectants. La gent també comprava paracetamol per combatre la possible febre i el dolor.

- Ha canviat el "carro de la compra"?
- Sí, s’enduen els medicaments prescrits i el que poden per completar la seva farmaciola, perquè no sempre, lamentablement, tenim tots els productes suficient, o alguns productes estan racionats i sols es poden comprar en petites quantitats.

- Allò que més es venia abans és el que més es ven ara? 
- En absolut, ara sols es compra lo estrictament imprescindible.

- I ara que ja han passat més de 15 dies, què és lo que més compra la gent?
- No ha canviat molt en realitat, la gent ara també se preocupa per restablir les defenses i compren Vitamina C i altres opcions disponibles.

- Teniu de tot o falta algun producte?
- Falten coses necessàries, ara mateix segueixen faltant guants, les mascaretes comencen a apareixen proveïdors que les importen amb facilitat, però ràpidament s’acaben. No podem comprar totes les que voldríem perquè s’han de repartir entre totes les farmàcies.
Gels hidroalcohòlics en aquests moments n’hi ha per tots, l’alcohol va justet, per sort, els medicaments no mostren problemes de des abastiment.

- Diuen que ara venen a comprar més homes que dones, es cert?
- En general venen de la mateixa manera homes o dones, però si que es constata que venen més fills a fer la compra en lloc dels seus pares, d’edat més avançada.

- En general, la gent fa una compra quan ho necessita o venen a comprar per si de cas, sense necessitat? Cada dia?
- Sí, venen moltes vegades per si de cas, als primers dies, generalment venien a comprar per no quedar-se sense medicaments a casa i no haver de sortir més vagades, però ara ja sols venen quan se’ls acaba.

- Diuen que alguns venen a comprar més d’una vegada al dia, es cert? És normal? Se'ls crida l’atenció?
- És tracta d’una pregunta que cal explicar, la resposta seria “sí”, és cert, però si entenem que és dels únics llocs (conjuntament als supermercats) als quals es poden desplaçar, això provoca que hi hagi més d’un desplaçament, sobretot, si s’ha de recollir un producte que ha quedat encarregat. I precisament als majors, són als qui més se’ls crida l’atenció, per ser població de risc, lo normal és que no venguin més d’una vegada, sols en cas de extrema necessitat.

Què recomanaries a qui venen a comprar? 
- Que mantinguin les distàncies de seguretat seguint les nostres instruccions, que no surtin més de l’estrictament necessari i sobretot que es quedin a casa.
En quan a recomanacions de productes que les poden ajudar, a més dels productes ja comentats, recomenam pujar les defenses de l’organisme mitjançant Vitamina C, Equinacea (antiviral natural), Jalea Real,…intentam recomanar el millor per a cada pacient perquè com sempre deim, no hi ha malalties, si no malalts.

Moltíssimes gràcies!!!