Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 2272
"La relació amb el pacient s'ha tornat una mica més "freda", entenent que a gairebé entre 1 i 2 metres de distància és complicat parlar de problemes de salut.
Ara, l'eterna pregunta és "teniu màscares? i guants?"





Des de l'any 2015 està al comandament de la farmàcia, és n'Antònia Fornaris. A més hi treballen na Maribel, na Magdalena i na Sofia. Són un equip. Na Maribel fa 43 anys que hi treballa- Tota una vida. Pocs recordam la farmàcia sense ellla. Na Magdalena Albertí també fa una grapat d'anys que hi és; 32 anys, que no són pocs. Na Sofia, sols fa un any.

Arran de l'estat d'alarma la seva manera de treballar ha canviat, ara amb guants, guardant la distància entre elles, fent torns per no coincidir entre equips. Tot és més difícil. La relació amb el pacient s'ha tornat una mica més "freda", entenent que a gairebé entre 1 i 2 metres de distància és complicat (i fins i tot desagradable) parlar de problemes de salut, o mitjançant la mampara. Ara no se'ls permet prendre la tensió ni el sucre per la proximitat amb el pacient i aquestes restriccions suposen refredar la relació farmacèutic-pacient.

- Pensaves que es valoraria tant la teva feina ?
- La veritat és que no, però tots els que som considerats essencials estem en la mateixa línia, és un risc per a tothom.

- Parlant de feina, ha augmentat molt la feina des que es va decretar l'estat d'emergència?
- A Capdepera seguim treballant a el mateix ritme, un lleuger repunt les primeres setmanes però s'ha estabilitzat.

- En que ha canviat la teva feina des d'aleshores?
- Hem posat mampares, línies de distància a terra, usar guants, màscares, mantenir una adequada i constant desinfecció de el local i dels estris que fem servir (ordinadors i / o bolis), és una barrera física a la qual ens hem hagut d'acostumar.

.


- Hi ha més tensió, por, problemes...?
- Diria que més tensió sobretot a no contagiar-nos, certa angoixa a sobrepassar la distància de seguretat, a no saber qui pugui estar infectat, a agafar diners, fins i tot guardant distància entre les que formem l'equip, per no portar-lo a les nostres cases.

- Heu tingut dificultats a l'hora de repostar o que li donin material necessari de protecció?
- Al principi es va esgotar el paracetamol, però per ara, està solucionat. D'altra banda el gel hidroalcohólico també es va esgotar però ja reparteixen. Com ja se sap no arriben mascaretes per cobrir a tota la població i per a tot el temps que es preveu el confinament. La resta va arribant a poc a poc.

- S'ha de posar ordre entre la gent o només va ser a principi?
- Des del meu punt de vista, només va ser a l'inici de l'estat d'alarma, també cal tenir en compte que en poc temps ens han canviat les normes socials i és difícil acostumar-s'hi.

- El comprador segueix les normes bàsiques o cal recordar-les?
- A no ser que algú es despisti en algun moment, segueixen les normes bàsiques.

- Els primers dies la gent feia aplec de medicaments?
- S'han donat pocs casos, també és veritat que amb les receptes de la seguretat social és impossible fer provisió.


-Quins altres productes van ser els primers que es van acabar?
- L'alcohol, ara mateix, segueix sense arribar en gran quantitat, és un producte que està "racionat"

- Ara que ja ha passat un mes, què és el que compra la gent?
- La gent segueix comprant al mateix ritme, en qüestió de medicaments per malaltia (no per fer una farmaciola) no han abusat; però cada vegada que vénen l'eterna pregunta és "teniu màscares? i guants?

- Diuen que ara a les botigues van a comprar més homes que dones, aquí també? És cert?
- Ja,ja,ja, sincerament no ens hem fixat.

- També n'hi ha qui van a comprar més d'una vegada a el dia, això passa a les farmàcies?
- Sí, però també són els mateixos casos que ja venien anteriorment. Si que és cert que hi ha famílies que només surt un membre a comprar, o compra per als seus veïns, en aquest cas és normal que vinguin més d'una vegada al dia; amb els medicaments receptats pel metge no es poden canviar dates, i cal adaptar-se al que tenen prescrit. En el nostre cas, per no sortir més del necessari, la gent ens deia si teníem a disposició la seva medicació o si es la podíem reservar.

- Què recomanaries a qui ve a comprar?
- Mantenir la distància de seguretat, i, en mesura del possible, fer servir guants, gel hidroalcohòlic, màscaretes (encara que siguin fetes a casa), i no tocar productes més enllà dels necessaris.

- Alguna cosa més a afegir?
- Moltes gràcies a vosaltres i als poble gabellí per complir i per la gent desinteressada que ens han proporcionat màscares de tela i pantalles protectores. I donar les gràcies a Protecció Civil perquè cada matí ens desinfecten el portal de la farmàcia.

Moltíssimes gràcies. Els aplaudiments de les 8 també són per a vosaltres!!!!