Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 2380

...he estat davant de dues bones persones, a més d'uns artistes polifacètics que han demostrat per què ho són... JCG


Ara que ha acabat l'exposició inaugurada dia 4 d'octubre al Centre Melis Cursach de dos grans artistes del Llevant Mallorquí, en Jaume Fuster i n'Antoni Amengual (Son Servera), trob que és hora de fer balanç i res millor que un intercanvi d'impressions, una entrevista. Faig tard. Sort que Jaume Fuster (Cala Rajada, 1946) és un artista pacient i benèvol i m'espera amb la traça que pinta els seus quadres. Ell és un artista total. Me mostra en què està embarcat darrerament: el llibre Torquemadas Schatten, de Karl Otten, que li duu feina de miniaturista, gairebé: una coma aquí, un adverbi allà...Accedeix gustosament a l'entrevista de Cap Vermell, del qual n'és membre cofundador. També me comunica que Antoni Amengual és al Centre Melis Cursach: no m'ho penso dues vegades i després d'estar amb en Jaume, hi vaig; allà també m'atén, ell és l'artista positivista de l'època de La Movida, dels Cerebros Exprimidos, un artista genial, que escolta Manu Chao; l'acaba de visitar un altre pintor gabellí, Miquel Flaquer, qui em saluda i conversa amb Antoni: "Has de seguir pintant", li diu el pintor serveri. Miquel capeja. Antoni me mostra una crítica de Rubén Bonet de Cala Bona, que qualifica la seva obra amb la metàfora "mítico vómito de la ballena"; té un bon ambient en l'estudi improvitzat, on hi ha llibres: "Viatges amb Herodot"; de Jaume Cabré: "El sentit de la ficció"; "La sociedad de la transparencia"; Errata, de George Steiner; Celistre, de...també hi ha discos: Manolo Muntaner (gran, en Manolo!), "Tots aquests dois"...i art i art i més art, com un quadre d'Eduard, el nét d'en Jaume. Començam l'entrevista:
 

Cap Vermell: L'art ha de parlar d'art?

Jaume Fuster: L'art ha de provocar i ha d'estimular, ha d'enriquir.

Antoni Amengual: Sí. La majoria de les persones tenen l'art dedins. Des de les coves d'Altamira s'han produït aquests tipus de manifestacions artístiques.

CV: La vostra pintura és mediterrània, això vol dir que també és universal?

JF: A nosaltres ens correspon expressar-nos, des d'aquesta part de món. Ara s'ha posat de moda aquesta etiqueta...i sí, supòs que sí.

AA: No només és universal i mediterrània la pintura, també ho és la cuina, la música...és que ens ha tocat viure sota aquests paràmetres.

CV:  El bon artista estrena o el bon artista recicla?

JF: A mi m'és indiferent el material, l'artista pot reciclar, així com pot estrenar.

AA: L'artista empra de tot, fins i tot el vestidor nou. Des del que fa el dibuix amb el punt negre fins al que empra el paper blanc. El pop que he creat és de resina de poliuretà.

CV: Un pop, una estrella de mar, un llaüt...Per què el mar en les vostres composicions?

JF: Per què som gent de mar, i això ens modifica la percepció.

AA: Estam envoltats de mar, formam part d'aquesta geografia que ens envolta, a més té el seu encant especial. La natura que ens envolta és el que veus.

CV: El Centre Melis Cursach us ha donat l'oportunitat d'exposar plegats, què en trobau d'aquesta experiència?

JF: A mi m'ha agradat molt, tot i que trob que hauria pogut venir més gent a l'experiència posterior del taller, perquè és molt enriquidor.

AA: Immillorable, el Centre Melis és un entorn ideal recreat amb els materials que empram, llibres, pintures...Ha estat un bon ambient. Na Maria i en Gori me varen fer la proposta, ja els coneixia d'abans, ells ho muntaren tot i la veritat és que ha quedat molt bé, els hi he d'agrair, perquè tenen molt bona traça.







CV: Què representa Antoni Amengual per a Jaume Fuster?

JF: N'Antoni és una persona encantadora; no havia exposat amb ell, però en l'experiència d'exposició conjunta ha demostrat que val molt.

CV: Què representa Jaume Fuster per Antoni Amengual?

AA: És una gran persona i m'ha agradat molt estar aquí amb ell. És una persona genial, també com a artista, que admiro molt.

CV: De quina composició us sentiu més satisfets?

JF: D'alguns paisatges urbans, d'aquells quadres que mostren els carrers de Capdepera, alguna peça d'artesania...

AA: Aquest pop gegantí que hi ha penjat a la paret (l'indica), el material i ara faig comptes de fer-lo venir amb mi de gira, perquè s'ha tornat un símbol en contra de la contaminació de la mar.  Es passejarà per diferents pobles de Mallorca.


CV: Quina anècdota podeu contar d'aquesta exposició?

JF: Me resulta simpàtic que algú s'hagi emportat un quadre meu a altres països com a Xile o Estats Units, abans d'exposar ja m'havien comprat el quadre.

AA: Un dels artistes que abans havia exposat aquí me va fer un comentari, Andrea, me va dir "tú pareces que pintas en una cueva" (riu).

CV: Per acabar, quins projectes de futur teniu?

JF: Llegir, pintar...o cantar amb la coral.

AA: Tenc en ment fer alguna exposició més...si pot ésser a nivell individual. Tot està per fer.

CV: Moltes gràcies i bona sort!

(...I és vera que tot està per fer, com també és vera que he estat davant de dues bones persones, a més d'uns artistes polifacètics que han demostrar per què ho són.  M'endins en la retxillera de llum que me donen, surt a respirar art, tan necessari per la vida. I la vida, tan necessari per l'art! A reveure, amics!)

                                                                       Joan Cabalgante i Guasp, per a Cap Vermell.