Imprimeix
Categoria: Tren de Llevant
Vist: 567
Si el tren avui arriba a Manacor és mèrit de la Plataforma, però si no arriba a Cala Rajada no és per errors de la Plataforma. Els serveis públics de Balears tots pateixen del mateix mal, fer les coses a estiradetes i a fues, a la mala... mai tenim el finançament suficient per fer les coses, tot això, afegit al suport democràtic a les urnes per no acabar l'obra en favor de la via verda, la crisi econòmica del 2008-10, etc ens han duit on som".




1- Quina ha estat la teva participació en les marxes pel tren de Llevant?
- Hi participàvem amb el grup d'animació infantil Spaghetti, enregistràrem una cançó com si en fos l'himne, i també hi solia fer de presentador als concerts de les marxes.

2- Per què ho feies?
- Per convicció, per amistat amb els organitzadors, per la relació amb amics de Sant Llorenç i Artà, etc

3- Quins records tens de les marxes? Allò de què et sents més orgullós/osa per haver-hi pres part?
Record l'ambient festiu i la germanor entre pobles, la sensació d'estar contribuint a una millora social i territorial, de recuperació d'un llegat abandonat, de fer una campanya en positiu, una proposta intergeneracional, molts...

4- Recordes amb qui anaves, anècdotes?
Record com els infants del barri vàrem construir un tren de cartó amb capses on s'hi havien de posar els batles de la comarca, com el públic em feia befa quan jo indicava el punt de trobada de "ses camiones", etc

5- Com explicaries a un jove de vint anys (que a la darrera marxa en tenia 8) el que eren les marxes i el moviment pel tren de Llevant?
Unes excursions de gent apassionada per a la construcció d'una societat més sensible amb el medi, el progrés i els serveis públics.

6- Si en vint-i-cinc anys no ho hem aconseguit és perquè des de la plataforma, des de la societat civil, hem comès errades... Quines creus que han estat les errades de la plataforma?
La plataforma va fer la seva funció: plantejar i exigir una proposta de recuperació d'un traçat i un model de mobilitat. Posats a dir només se m'ocorre que potser hi havia una certa ingenuïtat o excés d'entusiasme amb la proposta, però això no té res a veure amb l'execució posterior de la construcció del tren. Si el tren avui arriba a Manacor és mèrit de la Plataforma, però si no arriba a Cala Rajada no és per errors de la Plataforma. Els serveis públics de Balears tots pateixen del mateix mal, fer les coses a estiradetes i a fues, a la mala. Fins a l'any passat no hem tengut la línia electrificada, hi va haver accidents greus al principi, l'obra té algunes errades per mi greus, com les cotxeres d'Artà i Son Carrió enmig de foravila, una contradicció greu pels partits d'esquerres (no sé si no hi havia altre remei que fer-ho així), mai tenim el finançament suficient per fer les coses, tot això, afegit al suport democràtic a les urnes per no acabar l'obra en favor de la via verda, la crisi econòmica del 2008-10, etc ens han duit on som. I no crec que siguin errors dels promotors de les marxes.

7- Podries pensar que després de vint-i-cinc anys això acabaria així com està ara?
I com està ara? Amb més usuaris que mai, més puntual que mai, més present socialment que mai. Amb la benzina a 2 €, sense aparcament a Palma, amb 14 milions de turistes, amb un tren electrificat, etc. Estam millor que mai. També és cert que la via verda ha estat un èxit social aclaparador i que suposa un entrebanc complicat per recuperar el traçat, que en vint-i-cinc anys no tenim clar com travessar Manacor, que havíem d'haver tret la via pel nord de Manacor amb aturada a l'hospital i enllaç a baix de na Camel.la, que no hem fet enllaç palma-aeroport ni na Penyal -cala millor (ni sa pobla - Alcúdia), etc. Però el resum és que hem demostrat que era un mitjà útil i necessari per a una societat en continu creixement que requereix solucions col·lectives de mobilitat.

8- Si haguessis de fer una reflexió cap al futur, què diries?
Que no podem continuar sense un consens seriós, científic i sense dogmes sobre el creixement urbanístic i demogràfic i els reptes que suposa als serveis públics. Cal fixar els límits i definir les solucions de mobilitat, carreteres, vies, ports, i no improvisar cada canvi polític.

9- Creus que és una reivindicació vigent i justificada avui en dia?
I tant, que no hi anau amb el tren? Es veu ben clar! Es tren està a tope!

10- Si es fes una altra marxa hi aniries? Creus que tendria ressò, èxit o serviria per a alguna cosa?
Hi aniria, i tendria resposta si l'organitza jovent amb empenta, no un revival dels noranta.

 




Aquesta entrevista forma part del conjunt d'accions que la Plataforma pel tren de Llevant ha fet per commemorar els 25 anys de la primera marxa pel tren de Llevant i que Cap Vermell reprodueix conjuntament amb tots els mitjans de comunicació del Llevant de Mallorca.