Imprimeix
Categoria: Tren de Llevant
Vist: 472

"Vull ser autocrític per la part que em toca, com a membre dels governs que no han tengut la valentia, la determinació o la voluntat, de recuperar el projecte. I no val fer-ho a final de la segona legislatura amb una partida que no és suficient per executar-lo tot. La plataforma ha fet bona feina. Qui no l'ha feta són els responsables polítics".







Imatge de la marxa de 2011
Ho aconseguirem!



Va néixer a Artà, el 1971 i, del tren, només recorda els vagons aparcats a l'estació d'Artà. Professor de secundària. Actualment, és portaveu de Més per Mallorca al Consell de Mallorca. Va ser batle d'Artà (2011-2014) i el que més il·lusió li feia era poder inaugurar el nou tren, que aleshores estava en construcció. Però el pitjor PP de la història, fins ara -segons ell-, va aturar les obres i va retirar el projecte.

1- Quina ha estat la teva participació en les marxes pel tren de Llevant?
Hi he participat algunes vegades. La primera, ja no record l'any, però en deu fer més de 20!, vaig anar des d'Artà fins a Son Carrió tocant les xeremies. Per la via que encara hi havia perquè només s'havia netejat el traçat de vegetació. Vàrem disfrutar-ho, i patir-ho molt i va ser l'inici del caliu del retorn del tren. La darrera que vaig fer va ser, quan era batle, una marxa que va tenir la concentració a Son Servera i que va transcórrer sota pluja.

2- Per què ho feies?
Ho feia perquè sempre he pensat que el transport públic és la millor forma de mobilitat col·lectiva que una societat moderna té. I perquè els beneficis que aporta (socials, econòmics, mediambientals...) superen amb escreix la mobilitat privada.

3- Quins records tens de les marxes? Allò de què et sents més orgullós per haver-hi pres part?
El què més record, de les primeres, era l'ambient festiu, la gran participació i les ganes de reivindicar un transport que afavoriria el municipi d'Artà. D'allò que em sent més orgullós és que es va aconseguir que s'iniciàs un projecte per retornar aquest transport fins a Artà.
4- Recordes amb qui anaves, anècdotes? Hi anava amb amics, amb família i amb veïnats. L'anècdota de la primera marxa, que vaig fer amb les xeremies, va ser que vaig acabar amb els llavis inflats de tant de bufar per un camí irregular perquè caminàvem damunt les travesses de l'antiga via, que no eren gens regulars i que no hi eren totes.

5- Com explicaries a un jove de vint anys (que a la darrera marxa en tenia 8) el que eren les marxes i el moviment pel tren de Llevant?
Va ser un moviment social, des de baix, que és el què li va donar la força i la consistència. Era un moviment que ajuntava gent de totes les edats i que reivindicava una altra manera de moure's per Mallorca, que aleshores ja tenia la sensació de saturació i de dirigir les accions que es feien només cap als turistes. Era una manera de reivindicar la mallorquinitat i de reclamar que les accions polítiques es pensassin també per als residents.

6- Si en vint-i-cinc anys no ho hem aconseguit és perquè des de la plataforma, des de la societat civil, hem comès errades... Quines creus que han estat les errades de la plataforma?
Crec que la Plataforma ha fet molt bona feina. Entenc la decepció de la retirada del projecte de recuperació del tren, el 2012. La plataforma havia aconseguit que s'iniciassin les obres per al retorn del tren, el 2010, i això és un èxit incontestable, Entenc, també, la decepció i la desmobilització que va provocar la suspensió de les obres. Però és innegable que, vuit anys després de governs d'esquerres, que eren els que prometien recuperar el projecte, això no s'hagi fet. I, per tant, encara decep i desmotiva molt més. Pentura l'errada de la Plataforma va ser, en un moment de desmobilització i desmotivació, no superar-ho i ser reivindicatius i exigents, molt més, amb el govern que no ho va fer. I, amb això, vull ser autocrític per la part que em toca, com a membre dels governs que no han tengut la valentia, la determinació o la voluntat, de recuperar el projecte. I no val fer-ho a final de la segona legislatura amb una partida que no és suficient per executar-lo tot. La plataforma ha fet bona feina. Qui no l'ha feta són els responsables polítics.

7- Podries pensar que després de vint-i-cinc anys això acabaria així com està ara?
Mai, sobretot després de veure començar les obres el 2010. Però la veritat és que soc optimista i que això acabarà bé.

8- Si haguessis de fer una reflexió cap al futur, què diries?
Una reflexió de futur, que ja era vigent en els inicis de les reivindicacions, és que Mallorca no pot suportar la gran quantitat de vehicles privats que hi circulen: pel consum de territori amb les infraestructures, per les emissions de gasos contaminants, per l'ocupació de l'espai públic amb els vehicles... L'emergència i el canvi climàtics són una realitat i s'han d'encarar de forma urgent i immediata. I crear una bona xarxa de transport públic ferroviària és una necessitat bàsica. A més de poder ser una alternativa a la ciutadania de Mallorca per poder desplaçar-se, amb transport públic, amb comoditat, rapidesa, eficiència i seguretat.

9- Creus que és una reivindicació vigent i justificada avui en dia?
Mentre no estigui acabada la infraestructura més que vigent i justificada, per mi, és cabdal i prioritària. La societat és que ha d'empènyer i exigir als governants que les accions per millorar l'illa (i això n'és una per tot el que hem dit) es duguin a terme.

10- Si es fes una altra marxa hi aniries? Creus que tendria ressò, èxit o serviria per a alguna cosa?
Hi aniria, segur. Per tot el que he explicat. I segur que tendria ressò. Però és important garantir-ne la participació i, per tant, l'èxit. I, per damunt de tot, ho acompanyaria de més accions de conscienciació i de mobilització per aconseguir-ho. Igualment, treballar en altres direccions per complementar una marxa. Allò que és rellevant per damunt de tot, més que la marxa en si, és una reivindicació amb continuïtat i contundent. Amb la màxima implicació social per incloure-hi el màxim nombre d'entitats socials de la comarca.




Aquesta entrevista forma part del conjunt d'accions que la Plataforma pel tren de Llevant ha fet per commemorar els 25 anys de la primera marxa pel tren de Llevant i que Cap Vermell reprodueix conjuntament amb tots els mitjans de comunicació del Llevant de Mallorca.