Imprimeix
Categoria: Pasqua
Vist: 1511
Poca partcipació a les processons de Dijous Sant




En un any post COVID, sense restriccions d'aforament, encara amb la mascareta a la boca, aquest dijous 14 d’abril començà la Setmana Santa de ple, després del primer acte del dia de rams.

Com ve essent costum des de fa anys, les celebracions litúrgiques s'avancen als seus horaris de sempre, quasi bé de dia, enlloc de a la posta del sol, per donar temps als rectors a anar d’una parròquia a l’altra.

Aquest dijous les misses del Sant Sopar es repartiren entre el rector  Xisco Bernabeu a Cala Rajada (a les 19h) i Mn. Pere Orpí a Capdepera a les 20h. Com és habitual a totes les celebracions importants, les dues parròquies contaren amb els cants de costum de les dues corals habituals, la Coraleta Verge del Carme a Cala Rajada i la Coral Parroquial a Capdepera. A la liturgia es destaca, la centralitat de l'Eucaristia, el ritus del lavatori de peus (on hi participen els nins de la catequesi) i la reserva solemne del Santíssim a la Casa Santa al final de la celebració.

Destacam que al Dijous Sant, temps enrere, les esglésies estaven quasi plenes de feligresos habituals i també de membres de les confraries, a punt de sortir en processó amb les imatges, però avui en dia (i ja en fa uns quants d’anys) segueix la tònica de minva de participants a les celebracions religioses i també a les processons, tant és així que a Capdepera sols queda la Confraria de l’Esperança (amb pocs membres participants), i a Cala Rajada aquest any no hi haurà cap de les processons, ja que no queda res de les dues Confraries i tampoc han estat capaços de trobar portadors per a les imatges tradicionals. Aquest any sols hi ha hagut processons a Capdepera, amb les imatges de la Verge de l’Esperança, el Crist a la creu i la Dolorosa, totes elles acompanyades pels sons de la Banda de cornetes i tambors.
 



Val a destacar que en aquesta ocasió, hi ha hagut una mica de descoordinació a l’hora de fer les previsions entre el recorregut de la processó i l’ocupació viaria. En alguns dels carrers del recorregut no es retiraren els cotxes aparcats, el que suposà que els passos i els portadors, no tenien prou espai per passar folgadament, com també en algun carrer en obres, els objectes de l’obra no estaven senyalitzats i a les fosques, amb els conseqüents perills pels participants a la processó.

La tradició cristiana ens diu que el Dijous Sant, es la missa de l'Últim Sopar, és el dia que l'Església inicia el Triduu pasqual evocant aquella “Cena” en la qual Jesús, la nit en què havia de ser entregat, institueix el sagrament de l'Eucaristia. A més, també recorda que Jesús, va donar als apòstols i als seus successors el mandat de celebrar l'Eucaristia amb aquestes paraules: "Feis això, que és el meu memorial". Finalment també es rememora el manament de Jesús sobre l'amor fratern: "Tal com jo vos he estimat, estimau-vos els uns al altres".