" Panades de carn, de xítxeros, de carn amb xítxeros, de mè, de sípia i gató, dolces, de peix, de pollastre amb ceba o al curry, de conill ...  Com t'agraden més? "



















Una de les tradicions de Setmana Santa, que encara es conserven a Mallorca, és fer els rubiols, les panades i els crespells. Com menjar frit el diumenge de Pasqua o celebrar l’Àngel. Enguany les festes les hem de celebrar en la intimitat, però això no lleva gaudir de les delícies gastronòmiques pròpies de l'època. És cert que no han hagut aquelles trobades familiars o d’amics per fer-les i després menjar-les junts. Però n’hem fetes, no de bades hem tingut molt de temps ( i poques excuses ) per pastar, omplir i ficar al forn.



Malgrat avui en dia podem menjar panades i robiols durant totes les èpoques de l'any, fetes als forn ( cal dir que moltes excel·lents), són moltes les cases de Mallorca en els que  el dia de fer les panades, és una data assenyalada per ajuntar-se i fer un parell de palanganes.
 

L’origen de la panada mallorquina (a Cerdenya també se fan, inclús reben el mateix nom “sa panada” i  altres indrets del mediterrani  m’hi ha de semblants)  no està del tot clar. Uns diuen que es perd en la prehistòria talaiòtica, mentre que d’altres li donen un origen jueu, que amb el temps afegiren el saïm i la carn de porc, per “cristianitzar-les”. De totes totes, el seu origen és molt antic tant com el pa: És molt probable que nasqués de la necessitat de protegir els aliments del clima i prolongar-ne la conservació, ja que cuinant la carn molt condimentada i embolicant-la en una massa es pot mantenir més temps en bones condicions i resulta fins i tot més digestiva”. 

Darrerament a les clàssiques de carn (mè, porc, conill, pollastre) o peix (amb totes les seves variants locals), s'afegeixen farcits que cerquen nous sabors, introduint sabors exòtics.







Una imatge antiga, d'un grup de dones fent panades:


Malgrat les panades (i les altres pastes de Pasqua) parteixen d'un limitat nombre d'ingredients, a cada casa hi ha una recepta pròpia. Us reproduïm les receptes d'en de Xisco Moranta, un forner de Sa Pobla amb gran experiència. (Si cliclau l'imatge trobareu una recepta clàssica explicada, pas a pas).


En Miquel Montoro en un anunci promocionant les panades acompanya a la fornera Xisca Camps mentre explica com fer les panades :



A més de les panades, amb totes les seves variants, tenim els dolços propis de Pasqua, els crespells i els robiols. Delícies de la gastronomia dolça mallorquina que encara se fan a casa, en família.
 

El cançoner de Mallorca inclou gloses que fan referència a les panades.



Una cançó de les panades de Llubí (Neus Sembrant, trobada pel facebook)
Clicau l'imatge per escoltar-la