Imprimeix
Categoria: Nadal
Vist: 495

 

Seguint el ritus propi d'aquestes dates, les parròquies de Capdepera i Cala Rajada celebraren el passat dia 24 la tradicional missa de Matines. Un any més, Les esglésies de Cala Rajada i Capdepera vestiren les seves millors gales, per celebrar un altre any més la litúrgia del naixement de Jesús. Oficià a les dues cerimònies el rector Xisco Bernabeu i concelebrar mossèn Pere Orpí a Cala Rajada. Com ve essent habitual els últims anys, a l'església de Cala Rajada l'afluència de fidels fou major que a Capdepera, pot ser per l'horari (recordem que a Cala Rajada s'oficia més prest que a Capdepera), i també per la participació dels nins i nines de catequesi com a pastorets i les seves famílies, de manera que la Parròquia de Cala Rajada, quedà gaire plena i a Capdepera sols una petita parts del temple tenia ocupants.


A Cala Rajada, les Matines començaren a les 18h, amb una major afluència de feligreses, que omplint gairebé tot el temple. El cant de la Sibil·la fou interpretat un any més, per Bàrbara Femenies i el Cant de l’Àngel, també un any més, a càrrec de Margalida Barceló Soler, recolzada per un estol de pastorets que cantaren un grapat de Nadales, com sempre al compàs de Maria Antònia Gomis, i entonà els acords a l'orgue i dirigí a la Coraleta Verge del Carme que posà la part musical de la celebració.


A Capdepera les Matines començaren a les 20h, oficiades pel rector de la parròquia, a pesar de la diguent-ne discreta assistència de fidels, fou una cerimònia molt especial, amb la presència dels petits pastorets, que acompanyaren el cant i la música de Pep Vila i Maria Llull per adorar al nin Jesús al betlem. La part musical, com sempre, va anar a càrrec de la Coral Parroquial Gabellina, dirigida per Elionor Gómez-Quintero i acompanyada en aquesta ocasió al piano, per Maria Antònia Sancho. El cant de la Sibil·la, tornà a ser interpretat per Marina Moyà i també el Cant de l'Àngel entonat una altra vegada per Carla Blanes Barceló. 


La interpretació any rere any dels versos apocalíptics del Cant de la Sibil·la (declarats patrimoni immaterial de l’UNESCO) durant les matines, com també el cant de l’Àngel s'han convertit en una joia litúrgica i un signe d'identitat a les nostres parròquies. Podem destacar, i aquesta vegada amb resignació, que a cap de les dues parròquies de Capdepera no es va pronunciar el Sermó de la Calenda, una peça pròpia d'aquest dia, que semblava haver arrelat i que no ha trobat continuïtat.

Al finalitzar les cerimònies, el rector agraí la col·laboració de tots els qui participaren activament durant les Matines i també amb els preparatius. I com es habitual i costum, als dos temples s'acabà la nit amb el cant de "Bienvenido en estos valles pastorcillo celestial…"

Matines a Cala Rajada:














Matines a Capdepera: