Un mercat ben viu



Les impressions personals, en qüestions estadístiques, tenen un valor molt relatiu, de manera que el que puguem dir sobre la quantitat de gent que aquest divendres horabaixa s’ha vist per Capdepera ha de ser pres com el que deim: una valoració personal. I ja feta l’observació, diguem tot seguit que ens ha fet l’efecte que hi havia més gent que cap altre divendres de Mercat Medieval que recordem. I, a més, qui és capaç de demostrar el contrari?

 
Bé, bromes a part, sí que és cert que des del Castell en avall, plaça des Sitjar, carrer Centre, plaça de l’Orient, pla d’en Cosset..., per tot estava a vessar, des de molt abans de l’arribada de les autoritats i de la consegüent inauguració oficial del Mercat. A més del batle, Rafel Fernández, i de tots els regidors del consistori gabellí, en l’acte protocol·lari de la tallada de cinta hi hem pogut veure el pregoner Jaume Tous i Jaume Juan GarcíaConseller de Presidència del  Consell de Mallorca.



Les autoritats sortiren de l'Ajuntament i  van fer un recorregut pel carrer Centre cap a la Plaça de L'Orient, per enfilar les escales del Castell. Abans d'arribar a la capella se va fer una aturada a Herbes de Can Planetes ( tot un clàssic) brindant per l'èxit del Mercat Medieval 2014.

Feta la volta de rigor per algunes de les paradetes, la comitiva ha pujat fins a la capella del Castell, on Jaume Tous, el popular “Jato”, després de ser presentat per Margalida Tous, ha pronunciat un extens pregó – que vos oferim en la seva integritat en una entrada d’aquesta pàgina – farcit de vivències personals i d’anècdotes d’una vida activa i polièdrica, que abasta un llarg periple professional, la dedicació a la informació local com a corresponsal de distints mitjans, i l’activitat de dinamització cultural, molt especialment al voltant de la festa de Sant Antoni.



En “Jato” és una d’aquelles persones que tothom coneix i tothom aprecia, i la seva designació com a pregoner del Mercat Medieval no ha estat sinó el merescut reconeixement a una persona que ha dedicat tantes hores a la col·lectivitat.

 

La coral s'Alzinar va posar la part musical de l'acte. 



Cal dir que mentre se formalitzava l'inici oficial del Mercat Medieval, els carrers ja eren plens de gent i els joves dimonions tamborers de l'escola s'Alzinar feien el seu passacarrers creant molta expectació.

La jornada ha tengut un epíleg brillant amb l’actuació de Sa Solera Gabellina, els dimonis de Capdepera. L'espectacle va tenir dues parts, una al castell (sense pirotècnia) a i l'altra a la plaça des Sitjar, on se concentrà una gran quantitat de gent esperant l'arribada dels dimonis.


L'espectacle de foc i fum va mostrar la gran capacitat de convocatòria de Sa Solera i la bona acceptació del seu espectacle.

I la nit amb el seu bon ambient, especialment a la Plaça de la Menjua i des Sitjar.







Un clàssic que trobàrem a faltar és la paradeta de "Selim pescador", que decidiren descansar i "viure" la festa des de l'altre costat de la barra. Aprofitam el seu brindis per retre un homenatge als qui col·laboren i fan tot el possible perquè el Mercat Medieval sigui ben viu...