Les Completes de la vigília de l’Esperança tornen al castell de ple


 

Un any més el poble de Capdepera ha celebrat la festivitat de la seva patrona La Verge de l’Esperança, una tradició que no es perd amb el pas dels any, malgrat any rera any, depenent de si es feiner o festiu, son més o menys els devots que hi participen activament. Aquest any la Verge de l’Esperança i els actes que l’acompanyen, ha torna plenament a la capella del castell, després d’un any marcat per res restriccions d’aforament pel COVID-19, i que combinaren els actes a la capella amb els actes en streaming (directe per les xarxes) a través del facebook de Parròquies de Capdepera i Cala Rajada. 


Amb el pas dels anys, les Completes del vespre de l'Esperança s'han convertit en l'acte més concorregut de la celebració de la festivitat de la Patrona de Capdepera, el fet de no ser festiu el dia de l’Esperança, sembla que concentre la gent al vespre abans, coincidint també amb la torrada i els sons de les agrupacions de ball de bot. Enguany no ha fet més que confirmar-ho, en una nit acollidora (meteorològicament parlant) i també coincidint en divendres, tot pogué va discórrer amb normalitat i alegria.

El tradicional repic de campanes des del més elevat de l'oratori del castell va convocar al devots de la Mare de Déu, per començar a l’església i anar en processó amb la imatge de la Verge de l’Esperança fins al castell. Recordem que es va modificar el protocol, i ara la Verge es pujada al castell el vespre de les completes i baixada el dia de la festa just acabar l’Ofici (i no com abans que es pujava la imatge en processó el matí de l’Ofici i després es davallava l’horabaixa), tot això provocat per la manca de “portador” que es concentren en major nombre el dia de les Completes. La imatge va ser treta pels homes fins a l’entrada de l’església, fins que les dones agafaren el relleu per portar-la en processó fins a plaça vella acompanyats per la banda de cornetes i tambors al davant i seguits pel per la gent que les acompanyava. 

Un bon contingent de persones de totes les edats es congregà a la capella del castell i a defora, engalanada com sempres de flors i colors envoltant la Mare de Déu de l’Esperança, tots ells, per participar en les solemnes completes en les que Mossen Xisco Bernabeu, rector de la parròquia i Mossen Pere Orpí, capellà de la vila retirat, conduiren l’acte, que es repeteix cada any a modo de protocol. Un acte en què mossèn Pere Orpí ens obsequià, com cada any, amb el Romanç del Castell, con d'ell és també la lletra de l'Himne a Capdepera amb què va concloure la celebració, no abans de cantar el cant final en honor de la Verge de l’Esperança “Puig sempre tan agradosa, els vostres fill vós mirau, Reina del Cel amorosa nostra Esperança siau…..”. Aquest tema cantat pel poble i tots els altres que sonaren al llarg de la nit foren interpretats per la Coral Gabellina con sempre amb devoció i mestria.

Pel que fa al pregó, enguany va anar a càrrec de Margalida Massanet Sirer “Guitarrona”. Na Margalida, amb senzillesa i naturalitat, va expressar els seus sentiments envers la Verge de l'Esperança i el Castell. Expressà la seva visió actual, ara que viu prop del castell i també com va anar canviant la seva estima i devoció per la Verge, visquent amb el seu difunt espòs Pep Gómez-Quintero, amb el que acudien assiduament a la capella i puntualment als actes del dia de l’Esperança. Un pregó que podeu sentir clicant aquest enllaç https://youtu.be/5hZdC8GIVRE



Un cop acabades les Completes, la part profana de la vetlada, igualment molt concorreguda. Bon temps, llonganissa i botifarrons, vi i dolços abundants, perquè tothom en pogués menjar a voler. I pel que fa al ball obert, enguany els encarregats d'escalfar l'ambient varen ser l’agrupació "Castell de Capdepera", amb el complement dels Sonadors de jotes i mateixes de Capdepera, amb un bon grapat de balladors que se llevaren el fred. Tot per tancar una vigília de l'Esperança que la gent del poble ha demostrat amb escreix que s'estima.






Que sigui així per molts anys i fins l'any que ve!