Imprimeix
Categoria: El Carme
Vist: 3289

Fotografies Cap Vermell i Festes del Carme


Nit impagable - i era der franc! - la que poguérem viure el passat divendres en el moll de Cala Rajada, en el si de les Festes del Carme, i concretament en forma de l'XI Morralla Xop Festival. Recordareu que aquest festival va néixer com un espai musical, però també de reivindicació de la Reserva Marina del Llevant.

El fet és que, d'any en any, el Morralla Xop s'ha anat consolidant i, el més important, amb una oferta musical de cada vegada més important, amb la presència de grups de gran qualitat i amb una trajectòria d'alta volada.

Enguany, el cartell l'obria Rumba Katxai, una formació nascuda a Mallorca a l'any 2009, però encapçalada pels germans Zúñiga, d'origen xilè, i integrada per músics de distintes parts del món. Aquesta distinta procedència dels seus integrans es reflecteix en la música que fan, mestissa, enèrgica i no exempta d'un missatge social compromès. Rumba, sí, però també samba, cúmbia o reggae.

I tot això es traslladà al moll i bé que ho agraí el públic, que, des del primer moment, es va enganxar a la proposta de Rumba Katxai, a la qual obligà a allargar l'actuació més enllà del programa previst.












 






Després de l'actuació de Rumba Katxai, la performance de “Cactus Fire” (Leti Trujillo i Hernan Livolsi) va cobrir l'espera que sempre suposa el canvi de grup, i ho va fer amb un petit espectacle molt suggeridor, amb el foc i la música com a protagonistes. Efectivament, aconseguiren que gairebé no ens adonàssim del parèntesi.





I arribà el moment cetral de la vetlada, o potser de les festes, o fins i tot un dels més importants de la història de les festes. Arribà, sí, l'actuació de Companyia Elèctrica Dharma, la qual tancà a Cala Rajada la gira del seu 40è aniversari. Des d'aquells anys inicials - i iniciàtics - de Els Llums, La Roda, Fang o Disbauxa, primers projectes endegats pels germans Fortuny, passant pels primers moments de l'Elèctrica, en què compartiren l'etiqueta de rock laietà, un dels moviments més productius de la música catalana, ha estat un no aturar, més de vint discos gravats, actuacions arreu del món i el reconeixement de públic i crítica: "Els Dharma van escollir una parcel·la inèdita: la música mediterrània, oberta, assolellada i marinera. A la instrumentació habitual del rock - bateria, guitarres, teclats - van afegir-hi un saxo soprano, el so del qual recorda molt al de la tenora catalana."

En tot cas, no és aquest l'espai per a recordar tot el que ha significat la Dharma en el panorama musical, sinó per dir que aquests músics excepcionals actuaren en el nostre moll - encara ens demanam com ha estat possible, això - i que ho feren amb la mateixa energia, la mateixa entrega i la mateixa convicció que si es tractàs d'una actuació com les que han protagonitzat en un Palau Sant Jordi ple a vessar.

Ens pensàvem que hi hauria més gent, i, sobre tot, ens pensàvem que tota la gent que baixà al moll ho hauria fet per vibrar amb la Dharma. Sorprenentment, no va ser així, i encara no entenem per què.

En tot cas, els que gaudírem d'aquest regal musical en guardarem un record inesborrable, com una de les millors experiències musicals que hem tengut la fortuna de viure. Gràcies, Companyia Elèctrica Dharma!







 









Cap a la matinada, pujaren a l'escenari els "locals" "Greska", una formació que madura concert a concert i que a hores d'ara ja és una realitat musical de primer ordre. Poden compartir escenari amb qui sigui i sempre quedaran bé, perquè tenen qualitat per donar i per vendre i, a més, una proposta musical molt especial, pròpia, personal. D'esperctadors en quedaren cada vegada menys, perquè, certament, s'havia fet tard, però "Greska" va "engreskar" tots els que seguiren la seva actuació fins al final. Molt bé.