Imprimeix
Categoria: Videos
Vist: 679
Documental de la cadena alemanya ARTE-ZDF (2022), en francès, dirigida per Christian Burgard i Daniel Guthmann, sobre els emigrants alemanys a Mallorca els anys 30 i per tant de Cala Rajada.


Retrat d'alemanys, pacifistes o opositors al règim nazi, que van marxar a principis dels anys trenta a buscar refugi a l'illa de Mallorca i que van ser caçats l'any 1936 pels franquistes.

A principis dels anys 30, molts alemanys, pacifistes o contraris al règim nazi, van marxar a buscar refugi a l'illa de Mallorca, per intentar iniciar una nova existència en el suau clima mediterrani. Mentre el matrimoni jueu Ernst i Irene Heinemann s'instal·laven a les portes de Palma, la família Kraschutzki va instal·lar el seu taller al petit poble de pescadors de Cala Rajada. Per a aquests desarrelats, el respir és, per desgràcia, de curta durada. El 18 de juliol de 1936, en tot just vint-i-quatre hores, l'illa va caure en mans dels franquistes. Comença una autèntica caça humana amb un desenllaç assassí.

Tabús i contrastos
Els directors Daniel Guthmann i Christian Buckard ofereixen un documental apassionant sobre un episodi de la història espanyola que ha estat durant molt de temps un tabú. Les seves imatges acolorides de les platges turístiques i els pobles pintorescs de Mallorca, en part filmades amb drons, contrasten amb les esgarrifoses imatges de desfilades feixistes i violència mortal. Van ser necessaris diversos anys d'investigació per rastrejar el destí d'aquests exiliats alemanys, famosos o anònims, que es van salvar des dels inicis del nazisme. Retrat d'homes i dones que a poc a poc es van trobar atrapats.

Documental de Christian Burgard i Daniel Guthmann (Alemanya, 2022, 53mn)